Daders bomaanslagen Israëlische ambassades gezocht in Thailand

De Thaise politie is vandaag op zoek gegaan naar twee verdachten van bomaanslagen op Israëlische ambassades, waaronder die in de Indiase hoofdstad New Delhi van vorige week.

Bij een bomaanslag op de auto van een Israëlische diplomaat raakten de chauffeur en de vrouw van een Israëlische diplomaat gewond. Bijna gelijktijdig ontdekte de chauffeur van een auto van een Israëlische diplomaat bij de ambassade van Israël in Georgië een pakketje onder zijn auto met daarin een granaat. Daarop belde hij de politie, die de bom ontmantelde en daarmee een aanslag wist te verijdelen.

Volgens Bangkok heeft een van de nieuwe verdachten training gegeven in het gebruik van explosieven aan daders van aanslagen op diverse Israëlische ambassades, zo meldt persbureau Reuters. Na de aanslag in New Delhi werden er onmiddellijk beschuldigingen richting Iran geuit, die deze tot dusver ontkende.

De Iraanse regering en de Libanese militante beweging Hezbollah staan sinds de (voorgenomen) aanslagen hoog op het verdenkingslijstje. Beide zijn al langer in conflict met Israël. De twee verdachten maken volgens Thaise autoriteiten waarschijnlijk deel uit van Hezbollah.

Israël en Iran wijzen al jaren naar elkaar

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Israël ook andere aanslagen in de afgelopen maanden in Azerbajdzjan en Thailand weten te verijdelen. Bronnen citeren Netanyahu’s woorden aan persbureau AP: “In al die gevallen zaten Iran en Hezbollah achter deze aanslagen.”

Hezbollah ‘herdacht’ recent de aanslag en moord op één van hun leiders, Imad Mughniyeh, die in 2008 werd gedood met een bomaanslag. Die bomaanslag werd toen toegeschreven aan Israël. Daar komt bij dat Iran Israël verdenkt van een serie moordaanslagen op regeringsfunctionarissen en wetenschappers die in Iran bezig zijn met het controversiële nucleaire programma. Vorige maand nog kwam de Iraanse wetenschapper Mostafa Ahmadi Roshan om het leven toen een bom in zijn auto ontplofte. Het was de vijfde wetenschapper die de afgelopen twee jaar werd vermoord.

    • Annemarie Coevert