Business Class, maar met Matthijs van Nieuwkerk

Ook de VARA is aan het herbronnen en kiest nu voor het grote geld.

De Wereld Draait Door zoekt ondernemers. Komende maanden gaat het programma startups, bedrijven die nog in de kinderschoenen staan, de gelegenheid geven om hun plan in een pitch (een promotiepraatje) te pluggen (er reclame voor te maken). Business Class met Matthijs van Nieuwkerk en medianerd Alexander Klöpping.

Waar DWDD zich eerder nog beperkte tot het promoten van artistiek talent, iedere dag een nieuw bandje dat de next best thing was, eens per half jaar een debuterend schrijver, beeldend kunstenaars alleen bij controverse, wordt ook commercieel talent nu aangemoedigd hun kunnen te demonstreren. De VARA ziet geen verschil meer tussen commercie en kunst. De eerste overlapt de tweede als de labia majora de labia minora. Winst maken is ook een kunst.

De eisen om voor een plek in de uitzending in aanmerking te komen worden genoemd op de website van Alexander Klöpping. De beginnend ondernemers moeten hun plan concreet, duidelijk en snel kunnen uitleggen. ‘Binnen dertig seconden.’ Daarnaast moeten zij een strakke presentatie kunnen geven en goed gebekt zijn. ‘Een mooi plan of product alleen is niet genoeg.’ En tot slot mogen de nieuwe ondernemers nog niet binnengelopen zijn. ‘Je komt echt om geldschieters of andere ontwikkelaars te interesseren.’

Ook de VARA is aan het herbronnen geslagen. Vergeet het oude stereotype van het links geëngageerde, PvdA stemmende, museum bezoekende VARA-lid. Cultuur is voor tevredenen of legen. Vergeet de humanistische grondbeginselen van de omroep, u eet met mes en vork dus u bent voldoende opgevoed. Vergeet ook het sociaal-democratische beginsel, onder belastingschijf 4 doet u er niet meer toe. Wees verschillig, maar vooral vermogend. Want de nieuwe VARA richt zich op een andere doelgroep: de geldschieter.

U heeft geen centen? Pech. Dan zapt u maar door naar SBS 6. Wilt u cultuur, dan leest u maar een boek. Dat is niet langer de taak van de publieke omroep. Geheel in lijn met het kabinetsbeleid is winst het enige wat telt.

Dit televisieseizoen kunt u rond achten nog even terugzappen naar Nederland 3 om een kat van een dak te zien vallen, of een politicus zich te zien verspreken. Volgend seizoen is ook dat verleden tijd. Dan worden de komische fragmenten vervangen door beursnoteringen, het dagelijkse bandje door beleggingstips en heten de Jakhalzen de Aasgieren. Harry Mens mag presenteren. Alleen op woensdagen leest Jan Kees de Jager nog een gedicht voor.

Johannes Visser

Schrijver en journalist

    • Johannes Visser