brieven

Aafia en Ayaan

Bas Heijne roemt in zijn bespreking van Wanted Women. Faith, Lies and the War on Terror van de Amerikaanse onderzoeksjournaliste Deborah Scroggins (Boeken, 03.02.12) haar grote kennis van Nederland, maar wijst op enkele onnauwkeurigheden in haar boek voor wat betreft de Nederlandse situatie. Als vertalers van het boek wijzen wij erop dat die foutjes in de Nederlandse uitgave,Twee Vrouwen, zijn hersteld.

Nico Groen, Jeske Nelissen, via email

Grootse zonde

Atte Jongstra vult de voorpagina van Boeken (10.02.12) met de schokkende onthulling dat onze 18de eeuw geen toonbeeld van zedigheid was. De kop boven zijn recensie van Faramerz Dabhoiwala’s The Origins of Sex luidt ‘de grootse zonde’, doelend op seksuele losbandigheid. Dat moet blijkbaar suggereren dat losbandigheid groots is. De grootste zonde is het ontkennen van de zonde. Seksualiteit kan heel mooi en aangenaam zijn, maar van overdaad word je zo dom als het achtereind van een varken. Daarom volgen op periodes van losbandigheid, zoals de onze, altijd tijden van een grotere ingetogenheid. Godzijdank!

Ben Hoffschulte, Leuven

Correctie

Bij het openingsartikel De grootse zonde zijn vorige week de boekgegevens weggevallen: Faramerz Dabhoiwala: The Origins of Sex. A History of the First Sexual Revolution. Oxford Univ. Press, 496 blz. € 31,-