Boko Haram bevrijdt 118 gevangenen

Gewapende mannen hebben gisteren een gevangenis in Nigeria bestormd en meer dan honderd gedetineerden bevrijd. De radicale islamitische sekte Boko Haram zegt de aanval te hebben uitgevoerd om zeven leden te bevrijden.

Een politieagent zei tegen de Nigeriaanse krant Daily Trust dat twintig mannen op motorfietsen de gevangenis in Koton-Karifi, zo’n 160 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Abuja, bestormden. Ze bliezen de poort op en schoten een bewaker dood. Tijdens de gevechten wisten de gedetineerden weg te komen.

Hoeveel gevangenen er precies zijn ontsnapt is niet duidelijk. Officieel zijn er 118 gedetineerden vermist, maar de gevangenisleiding weet niet hoeveel mensen er vast zaten ten tijde van de aanval. De bewakers waren nog niet klaar met tellen van de gedetineerden, zegt gevangenisbewaarder Hadijha Aminu.

De actie doet denken aan een soortgelijke aanval in 2010. Toen bevrijdde Boko Haram zo’n 700 gedetineerden tijdens de bestorming van een gevangenis in de staat Bauchi.

De aanval toont de groeiende nationale ambitie van Boko Haram, dat nog nooit zo diep in het zuiden heeft toegeslagen. Nigeria is grofweg verdeeld in een christelijk zuiden en een islamitisch noorden. De oorsprong van de sekte ligt in het noordoosten van Nigeria. De meest zuidelijke aanslagen tot nu toe waren vorig jaar op het hoofdkwartier van de politie en het hoofdkantoor van de VN in Abuja. Boko Haram vecht voor de invoering van de sharia in heel Nigeria. (BBC, AP)