Bleker krijgt nog één week voor de polder

De Europese Commissie ziet niets in de plannen van Nederland die zijn bedoeld om ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder te vermijden.

Dat bleek gisteren na het gesprek van staatssecretaris Henk Bleker (Natuur, CDA) met de Sloveense eurocommissaris Janez Potocnik (Milieu) in Brussel. Bleker zei op een persconferentie dat de Commissie „twijfels heeft over de wetenschappelijke onderbouwing” van de plannen, maar dat hij nog een week de tijd krijgt om met aanvullingen te komen. Hij zei niet met welke aanvullingen Nederland nog kan komen om de Europese Commissie te overtuigen. Die zal een strafprocedure tegen Nederland beginnen als er geen plan komt dat dezelfde positieve effecten op de natuur heeft als het onder water zetten van 300 hectare Hedwigepolder. De Vlaamse regering wil Nederland houden aan het verdrag over de Westerschelde uit 2004, waarin de ontpoldering van de Hedwigepolder is afgesproken.

Volgende week zullen Nederlandse experts overleggen met ambtenaren van de Commissie. „We gaan de laatste fase in van een intensieve discussie”, zei Bleker. Volgens betrokkenen had premier Rutte hem duidelijk gemaakt dat er een oplossing moest komen voordat Potocnik eind deze maand op bezoek zou komen in Den Haag. De eurocommissaris heeft dat bezoek nu uitgesteld „om agendaredenen”. Hij zette gisteren Bleker wel onder druk: de Commissie vindt dat er al te lang is gewacht en dat dat ten koste gaat van de natuur.

In Brussel wordt nu afgewacht waar Nederland mee komt. De verwachtingen zijn laag. „Het is nauwelijks voorstelbaar dat in één week een plan wordt bedacht dat wel voldoende wetenschappelijk is onderbouwd”, zegt een betrokkene. „Maar wie weet komt er een wonder.”