Prins Johan Friso: tweede zoon van Beatrix, man van Mabel

prins Johan Friso met echtgenote Mabel tijdens Koninginnedag 2011. Foto Reuters / Michael Kooren

Prins Johan Friso is vanmiddag tijdens zijn skivakantie in Oostenrijk bedolven onder een lawine. Sindsdien ligt hij onder behandeling op de intensive care in het academisch ziekenhuis van Innsbrück. Hieronder een korte bio van de 43-jarige prins.

Friso is de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus en werd geboren op 25 september 1968. Zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit in 2004 leidde tot grote controverse. De prins vroeg voor het huwelijk geen toestemming aan de Staten-Generaal, waardoor hij sindsdien geen deel meer uitmaakt van het koninklijk huis. Ook verviel daarmee zijn titel Prins der Nederlanden.

Ophef over verleden Mabel Wisse Smit

De toestemmingswet werd niet ingediend als gevolg van de ‘Mabelgate’. Wisse Smit raakte in het najaar van 2003, een paar maanden na de aankondiging van de verloving, in opspraak. Ze zou een verhouding hebben gehad met crimineel Klaas Bruinsma. In een verklaring liet het paar weten dat ze naïef waren geweest door niet alle informatie over de relatie te delen met de premier, Jan-Peter Balkenende, en het staatshoofd, koningin Beatrix.

Mabel verscheen in oktober 2002 voor het eerst aan de zijde van Friso, bij de bijzetting van prins Claus in de Nieuwe Kerk in Delft. In juli van dat jaar liet de Rijksvoorlichtingsdienst al weten dat Wisse Smit ‘tot de nauwe vriendenkring van de prins’ behoort. Op 30 juni 2003 maakte Friso zijn verloving met Mabel bekend, op 24 april 2004 trouwde de prins in Delft.

Het echtpaar tijdens de huwelijksdag. Foto ReutersHet echtpaar tijdens de huwelijksdag. Foto Reuters

Het paar heeft twee dochters. Op 26 maart 2005 werd Luana geboren en Zaria op 18 juni een jaar later. Deze meisjes dragen de titel gravin, en zijn uitgesloten van troonopvolging door het huwelijk dat zonder toestemming is voltrokken.

In 2007 verscheen op televisie een dramaserie gebaseerd op deze ‘Mabelgate’. Op 27 september 2008 deed het programma Blauw Bloed verslag van de veertigste verjaardag van prins Friso.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Opleidingen en carrière

Friso studeerde op het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Daar slaagde hij in 1986 voor zijn vwo-examen. Daarna ging de prins onder meer naar de University of California in het Amerikaanse Berkeley en studeerde hij luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft.

In 1994 behaalde hij zijn ingenieursdiploma. Vanaf 1990 studeerde Friso ook bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij in 1995 zijn doctoraal examen haalde.

Na de voltooiing van zijn studies werkte Friso onder meer bij McKinsey & Company en bij investeringsbank Goldman Sachs in Londen. Ook was hij mededirecteur bij TNO Space in Delft en managing director voor Wolfensohn & Company in Londen. Sinds vorig jaar is Friso werkzaam bij Urenco in Stoke Poges in Engeland.

Archieffoto met de gehele Koninklijke familie tijdens een wintersportvakantie in Oostenrijk. Foto ReutersArchieffoto met de gehele Koninklijke familie tijdens een wintersportvakantie in Oostenrijk. Foto Reuters

    • Annemarie Coevert