8 miljoen

AMSTERDAM - EYE, het nieuwe filmmuseum aan het IJ (foto) , opent donderdag 5 april 2012 de deuren voor het publiek. Vanaf die dag kunnen bezoekers terecht in de vier filmzalen, de tentoonstellingsruimte, de interactieve basement, de museumwinkel en het cafŽ-restaurant. Het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects heeft een in het oog springend gebouw ontworpen met onder andere vier filmzalen met totaal 640 stoelen en 1.200 m? tentoonstellingsruimte.
AMSTERDAM - EYE, het nieuwe filmmuseum aan het IJ (foto) , opent donderdag 5 april 2012 de deuren voor het publiek. Vanaf die dag kunnen bezoekers terecht in de vier filmzalen, de tentoonstellingsruimte, de interactieve basement, de museumwinkel en het cafŽ-restaurant. Het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects heeft een in het oog springend gebouw ontworpen met onder andere vier filmzalen met totaal 640 stoelen en 1.200 m? tentoonstellingsruimte. Dijkstra bv

Filminstituut EYE wil ruim 8 miljoen, waarvan 1 miljoen om te verhuizen naar het nieuwe gebouw aan het IJ

Voor de periode 2013-2016 vraagt het EYE Film Instituut Amsterdam bij het ministerie van OCW ruim 8 miljoen euro subsidie aan. Staatssecretaris Zijlstra (VVD, Cultuur) heeft echter een plafond ingesteld van 6.680.000. De 1,3 miljoen euro verschil tussen dat plafond en het bedrag dat EYE aanvraagt, betreft ‘verhuiskosten’. EYE verhuist begin april van het classicistische Vondelparkpaviljoen, waar het sinds 1975 huisde, naar een modernistisch gebouw in Amsterdam-Noord, dat onderdak biedt aan vier filmzalen, gezamenlijk goed voor ruim 600 stoelen.

In zijn woensdag verstuurde brief aan de Raad voor Cultuur, die de aanvraag van EYE inhoudelijk moet beoordelen, vraagt staatssecretaris Zijlstra de raad de verhuiskosten buiten beschouwing te laten. Zijlstra geeft aan zelf te willen kijken naar deze post. In het verleden heeft EYE al gesprekken gevoerd met de voorganger van Zijlstra over de financiering van de kosten die de verhuizing met zich meebrengt. Ido Abram, hoofd presentatie en communicatie van EYE, zegt in een reactie dat EYE de gesprekken met Zijlstra over de ruim miljoen euro extra dan ook „met vertrouwen tegemoetziet”.

    • André Waardenburg