7 mln

Limburgs Symfonie Orkest doet 2 aanvragen: 1 alleen en 1 voor gezamenlijke organisatie met Brabants Orkest

Het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) en het Brabants Orkest proberen alsnog tot een gezamenlijk plan voor de toekomst te komen. Daar heeft staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) op aangedrongen.

Die heeft nu drie voorstellen liggen: het Brabants Orkest opteert voor één orkest van het Zuiden (aanvraag 7 miljoen); het LSO kiest voor een gezamenlijke organisatie met twee orkesten (aanvraag 7 miljoen); én het diende een aanvraag in voor zelfstandig voortbestaan (3,5 miljoen).

Zijlstra heeft 6 miljoen beschikbaar voor klassieke orkestmuziek in Zuid-Nederland. Voor samenwerking van de twee stelt hij een bonus van 1 miljoen euro beschikbaar. LSO-directeur Henri Broeren verwacht dat eind volgende week, de deadline voor aanscherping van de aanvragen, een brief met een gezamenlijke boodschap kan uitgaan, maar hij denkt dat de discussie over de vorm van voortbestaan van de twee orkesten nog maanden kan duren. Het Brabants Orkest geeft nu geen commentaar.

In eigen provincie kan het LSO niet rekenen op onverdeelde steun. Cultuurgedeputeerde Noël Lebens (CDA) heeft sympathie voor de plannen, maar in de provinciale coalitie stuiten ze op weerstand. PVV en VVD zien een forse extra bijdrage voor behoud van de identiteit van het LSO (zo’n 1,75 miljoen euro) niet zitten.

Volgens Broeren hebben de partijen te snel gereageerd en hoeft het overeind houden van twee orkesten binnen een organisatie niet veel duurder te zijn dan vorming van één orkest. „In beide gevallen is extra provinciaal geld nodig.”

    • Paul van der Steen