137 van 193 VN-leden eisen aftreden van Assad

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren met overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen die de mensenrechtenschendingen door het Syrische regime veroordeelt en oproept tot het aftreden van president Bashar al-Assad.

De resolutie is niet-bindend, in tegenstelling tot een soortgelijke resolutie in de VN-Veiligheidsraad, die begin deze maand door Rusland en China werd gevetood.

Maar de brede steun in de Assemblee – 137 van de 193 lidstaten van de VN stemden voor, bij 12 tegenstemmen en 17 onthoudingen – onderstreept het isolement waarin het Syrische regime zich nu bevindt.

Rusland en China stemden ook gisteren tegen, samen met onder andere Noord-Korea, Iran en Cuba. Rusland bleef bij zijn standpunt dat de resolutie onevenwichtig is: „Ze richt alle eisen op de regering en zegt niets over de oppositie”, aldus onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov. Overigens veroordeelt de resolutie alle geweld „van welke kant het ook komt”. Dat slaat ook op gewapende groepen die aan de zijde van de oppositie vechten.

De resolutie steunt het Arabische vredesplan, dat behalve in Assads aftreden voorziet in de vorming van een regering van nationale eenheid en verkiezingen. Het is nog niet duidelijk hoe de internationale gemeenschap hiermee verder wil gaan. Maar komende vrijdag spreekt in Tunis een nieuwe groep ‘Vrienden van Syrië’, waaronder de VS en Europese en Arabische landen, over mogelijke stappen om Syrische burgers te beschermen. China klaagde vandaag dat het nog niet was uitgenodigd.

In Syrië zelf ging het regeringsoffensief tegen opstandige wijken in de stad Homs onverminderd door. Ook elders in het land spanden regeringstroepen zich in verzetshaarden op te ruimen. Volgens oppositiegroepen vielen daarbij gisteren zeker veertig doden, maar daarvan is geen onafhankelijke bevestiging.

Tevens pakten de autoriteiten bij een inval in het Syrische Centrum voor de Media onder anderen de journalist Mazen Darwish en de blogger Razan Ghazawi op die beiden openlijk de opstand steunen. Ghazawi werd ook al in december gearresteerd maar enkele weken later weer vrijgelaten. Mazen Darwish is verscheidene malen gearresteerd en mishandeld. (AFP, Reuters, AP)