Zlatan is de held, arme Van Persie

Twee van ’s werelds beste spitsen stonden gisteren tegenover elkaar in San Siro. Zlatan Ibrahimovic (Milan) won met 4-0 van Robin van Persie (Arsenal).

AC Milan's Zlatan Ibrahimovic (2nd L) celebrates with teammates Mark van Bommel (L) and Robinho (2nd R) as Arsenal's captain Robin van Persie reacts during their Champions League round of 16 soccer match at the Giuseppe Meazza stadium in Milan February 15, 2012. REUTERS/Stefano Rellandini (ITALY - Tags: SPORT SOCCER)
AC Milan's Zlatan Ibrahimovic (2nd L) celebrates with teammates Mark van Bommel (L) and Robinho (2nd R) as Arsenal's captain Robin van Persie reacts during their Champions League round of 16 soccer match at the Giuseppe Meazza stadium in Milan February 15, 2012. REUTERS/Stefano Rellandini (ITALY - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Zlatan Ibrahimovic won gisteren met AC Milan in de heenwedstrijd van de achtste finales in de Champions League met 4-0 van Arsenals Robin van Persie. De Zweedse spits was constant dreigend, scoorde uit een strafschop en gaf twee keer een assist waaruit Robinho scoorde. Van Persie was net als zijn ploeggenoten grote delen van de wedstrijd onzichtbaar. De return over drie weken lijkt niet meer dan een formaliteit.

Ibrahimovic en Van Persie speelden als tieners voor respectievelijk Ajax en Feyenoord. Ibrahimovic en Van Persie hadden destijds twee dingen met elkaar gemeen: geniaal aan de bal, maar vrijwel niet te coachen. Het tweetal zag al snel in dat de eredivisie niet meer was dan een springplank naar de Europese top. Ibrahimovic ging in 2004 naar Juventus en belandde via Internazionale en FC Barcelona in 2010 bij AC Milan. Van Persie vertrok in 2004 naar Arsenal en bleef de Londense club sindsdien trouw.

En daar stonden ze dan gisteravond in de spelerstunnel van San Siro, als twee gearriveerde voetbalvedetten. De 30-jarige Ibrahimovic is de aanvalsleider van de rossoneri en topscorer in de Serie A met vijftien competitietreffers. De 28-jarige Van Persie is aanvoerder van The Gunners en schoot dit seizoen al 22 keer raak in de Premier League. De Zweed en de Nederlander worden tot de beste spitsen ter wereld gerekend. De nummer elf van AC Milan en de nummer tien van Arsenal zijn naast afmakers ook aangevers. Ze kunnen alles met een bal én zijn doelgericht.

Ibrahimovic en Van Persie zijn er nu allebei op gebrand op het hoogste podium te schitteren. Nog nooit wonnen ze de Champions League. Maar daar waar de spits van AC Milan al negen keer een landstitel won, wist de aanvaller van Arsenal nog nooit een landskampioenschap te vieren. Ibrahimovic mocht zich als speler van Barcelona wereldkampioen noemen, Van Persies internationale hoogtepunt is de winst van de UEFA Cup in 2002 met Feyenoord. In acht jaar tijd kwam Van Persie bij Arsenal niet verder dan het winnen van de FA Community Shield en de FA Cup.

Ibrahimovic en Van Persie groeiden allebei in een volksbuurt op. Ze leerden respectievelijk op de pleintjes van Rosengard in Malmö en op veldjes in het Rotterdamse Kralingen de wetten van de straat kennen. Ibrahimovic en Van Persie zullen hun afkomst nooit verloochenen, maar ze leven tegenwoordig in de beste wijken van respectievelijk het mondaine Milaan en Greater London. Eenmaal binnen de lijnen komt bij beide spelers nog weleens de vechtersmentaliteit naar boven. Ibrahimovic kreeg al tien keer een rode kaart. Van Persie werd zes keer van het veld gestuurd. Ze gingen gisteravond in San Siro hun boekje niet te buiten. Ibrahimovic genoot van het veldoverwicht van Milan. Van Persie onderging de Italiaanse voetballes ogenschijnlijk gelaten.

Milan maakte gisteravond een voortijdig einde aan de Europese aspiraties van Arsenal. De koploper van de Serie A was een paar klassen beter dan de nummer vijf van de Premier League. AC Milan moest vroeg in de wedstrijd een teleurstelling verwerken, toen aanvoerder Clarence Seedorf in zijn honderdste internationale wedstrijd voor de club met een blessure naar de kant moest. Maar ook zonder de Nederlander was AC Milan heer en meester.

Onder aanvoering van de sleurende Ibrahimovic wist het elftal van coach Massimiliano Allegri talloze kansen af te dwingen. De Duitse Ghanees Kevin Prince Boateng brak de wedstrijd na een kwartier met een schitterend schot open (1-0). Vlak voor rust toonde Ibrahimovic zijn klasse door de bal na een oogstrelende actie vanaf de achterlijn panklaar op het hoofd te leggen van de Braziliaan Robinho.

Vier minuten na rust was het weer Ibrahimovic die de bal dit keer in de voeten schoof van de wederom scorende Robinho. Ibrahimovic zorgde in de slotfase zelf voor de 4-0 eindstand. Hij benutte een strafschop die hij zelf handig had versierd.

Van Persie kwam niet verder dan twee gekeerde schoten en een gestopte kopbal vlak voor tijd. De Nederlander lijkt toe aan een echte topclub – wil hij nog eens in aanmerking komen voor een hoofdprijs.

    • Koen Greven