Xi eist terughoudende houding VS in Tibet

Tussen alle beleefdheden over en weer bij het bezoek van de Chinese vicepresident Xi Jinping aan de Verenigde Staten halen de leiders van de supermogendheden af en toe stevig naar elkaar uit. Kwam Xi, de gedoodverfde opvolger van de huidige president Hu Jintao, dinsdag wegens schendingen van de mensenrechten en het Chinese economische beleid onder vuur van zijn gastheren, president Obama en zijn plaatsvervanger Joe Biden, gisteren was Xi aan de beurt. Hij maande de VS „behoedzaam” om te gaan met de kwestie-Tibet. „We hopen ook dat de Verenigde Staten zich echt zullen houden aan hun erkenning dat Tibet deel uitmaakt van China en hun belofte dat ze de onafhankelijkheid van Tibet zullen tegenwerken”.

Bovendien stelde Xi dat Washington zich moet houden aan zijn één-China-beleid en „concrete stappen moet ondernemen om de onafhankelijkheid van Taiwan tegen te gaan”. Voor de goede verstaander een wenk dat wapenleveranties aan Taiwan zoals die door Obama in 2010 werden goedgekeurd niet voor herhaling vatbaar zijn.

Tegelijk pleitte Xi voor een verdieping van de relaties, waarbij een „strategisch vertrouwen” de richtlijn dient te zijn. Ook zei hij een constructieve rol van de VS in het Verre Oosten te verwelkomen.

Gisteren reisde Xi van Washington naar de staat Iowa, waar hij in 1985 al enige tijd doorbracht om de Amerikaanse landbouwmethodes te bestuderen. Lokale bewoners toonden zich onder de indruk dat Xi de moeite nam om het gebied nogmaals te bezoeken. Tijdens een toast roemde Xi de „belangrijke consensus” die er volgens hem in Washington was ontstaan met president Obama. (AP, Reuters, BBC)