'Wat ik maak gaat altijd over het nu'

Julie Van den Berghe (30) is als regisseur in vaste dienst bij NTGent. Maar ze mag „vreemdgaan”, en dat gaat ze doen bij Toneelgroep Amsterdam. Tussen 2013 en 2016 maakt Van den Berghe „in elk geval twee of misschien drie” voorstellingen voor de kleine zaal, en daarna stroomt ze door naar de grote zaal. Wat en wanneer, dat staat nog niet vast. Ze denkt aan het werk van Eugene O’Neill. „Daar ben ik op dit moment erg door gegrepen, vooral zijn oudere werk, zoals Anna Christie (1930), spreekt mij aan.”

Dat komt goed uit, want artistiek leider Ivo van Hove plant tussen 2013 en 2016 meerdere stukken van of over O’Neill, die tezamen heel goed een minifestival zouden kunnen vormen. Zelf regisseert hij Lange dagreis naar de nacht (1941). En het gezelschap praat met Tony Kushner over de opera-eenakter A blizzard on Marblehead Neck, over de zelfmoordpoging van O’Neill.

Van den Berghe: „O’Neill creëert stevige personages, er zit veel vlees aan. En ik herken me in het sociale milieu waarin hij zijn stukken vaak situeert. De arbeidersklasse, de volkse mentaliteit. Ik ben zelf ook maar een Vlaamse boerin.” In de keuze van stukken houdt Van den Berghe altijd rekening met wat een groot publiek zal aanspreken. „Dat is vanzelfsprekend; ik maak mijn voorstellingen voor het publiek.” Expliciet reageren op deze tijd zal ze in haar werk niet doen. „Maar het gaat er wel over, omdat ik in deze tijd leef.”