Verloren WK-finale 1978 weer ter discussie

Wordt het Nederlands elftal dan toch nog wereldkampioen? Oranje was verliezend finalist op de WK’s in 1974, 1978 en 2010, maar de finale van 1978 staat opnieuw ter discussie.

Nederland verloor de finale in ’78 na verlenging met 3-1 van gastland Argentinië, dat de eindstrijd had bereikt door een onwaarschijnlijke 6-0 overwinning op Peru. Direct na het duel tussen Argentinië en Peru waren er al geruchten over omkoping. De meest hardnekkige complottheorie: in ruil voor een scheepslading met 35.000 ton graan zouden de al uitgeschakelde Peruanen het duel met opzet hebben verloren.

„Dat er toen gesjoemeld is, is voor mij zo klaar als een klontje”, zegt toenmalig international Johnny Rep vanmorgen. „Maar je bent pas echt wereldkampioen als je zelf hebt gewonnen, en wij hebben de finale verloren.” Zijn oud-ploeggenoot Rob Rensenbrink: „Als ze bewijzen vinden, moet Peru gestraft worden. Die hebben zich laten aankopen. De Argentijnse spelers hebben er volgens mij niets mee te maken.”

Het WK-duel, een van de meest geruchtmakende wedstrijden ooit, is nu onderwerp van nieuwe speculaties. Aanleiding zijn de verklaringen van de Peruaanse ex-senator Genaro Ledesma Izquieta, tijdens het proces tegen de voormalige Peruaanse legerleider Francisco Bermudez in Buenos Aires. Volgens Ledesma zou Bermudez Peruaanse burgers naar Argentinië hebben laten vervoeren in het kader van het Plan Condor, waarbij de dictaturen in Zuid-Amerika elkaars dissidenten lieten verdwijnen. De Argentijnse dictator Videla wilde de dissidenten alleen opvangen onder bepaalde voorwaarden, stelde Ledesma: „Videla wilde de wereldbeker winnen om het slechte imago van Argentinië te verbeteren. Dus hij accepteerde de groep dissidenten alleen als Peru met de gewenste cijfers zou verliezen van Argentinië.”

Media in Argentinie en Peru reppen van een onderzoek van wereldvoetbalbond FIFA. Een FIFA-woordvoerder ontkent. „Wij weten niet waar deze speculaties vandaan komen.”

‘Worden we toch nog wereldkampioen?’: pagina 33