'Twitteren over verloop repetities'

Jacob Derwig (42) is acteur bij Toneelgroep Amsterdam, maar ontpopt zich bij dit gezelschap nu ook als regisseur. Maakt dit jaar zijn debuut met Tennessee Williams’ Kat op een heet zinken dak, en zal, binnen het talentontwikkelingstraject TA-2 in de periode 2013-2016 nog een regie bij TA maken. Derwig: „Ik vind het natuurlijk superchic dat ik nu al in dit rijtje sta. Ik ben het meest beginner van de vijf. Ik heb ook een acteurscarrière. Dus eerst maar eens deze voorstelling maken; ik pak het rustigjes aan.”

Duidelijk is dat Derwig zich aangetrokken voelt tot de grote Amerikaanse schrijvers: Williams, Richard Yates, John Cheever. „Het geworstel van de mens in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Ze jagen allemaal de Amerikaanse droom na, maar het lukt ze niet om die te realiseren.” Hij laat zijn werk of repertoirekeuze er niet door beïnvloeden, maar Derwig vindt het huidige kunstklimaat ontmoedigend. In die zin is het prettig om bij een gezelschap te werken waarvan het bestaansrecht niet ter discussie staat, „al worden wij ook gekort, en niet weinig ook”.

Derwig prijst de inzet van TA om een breder publiek aan te boren. „Daar zet ik me ook voor in. Zo heb ik mij op de social media begeven. Ik ben nu nog een low-fi-twitteraar. Maar straks zal ik verslag doen van de repetities, of een maquette van het decor tonen. Ik vind het mooi om op zo’n nieuwe manier direct in contact te staan met het publiek.”