Twitter geeft toe adresboeken te downloaden van gebruikers

Twitter gaat door het stof. De site geeft toe dat het hele adresboeken downloadt van gebruikers via hun app op de iPhone. Namen, e-mailadressen en telefoonnummers die in je adresboek op de iPhone staan, worden maandenlang opgeslagen. Dat meldt de Los Angeles Times.

In de voorwaarden voor het gebruik van de officiële app voor Twitter op de iPhone staat niet expliciet dat Twitter adresboeken binnenhaalt en opslaat. Nu lijkt het alsof de iPhone app van Twitter, ‘Twitter for iPhone’, enkel door je adresboek grasduint naar mensen die ook twitteren, maar allerminst is duidelijk dat Twitter je adresboek meteen downloadt en opslaat. Die data staat vervolgens voor niet minder dan achttien maanden op servers van de microblogdienst.

Eerder biechtte Path, ontwikkelaar van Instagram, al dezelfde activiteit op. Twitter belooft de voorwaarden van de app snel aan te passen. Een woordvoerder laat weten dat er een update aankomt.

Twitter kreeg onlangs al kritiek nadat het bedrijf bekendmaakte tweets per land te willen censureren. Daar heeft de netwerksite z’n technologie voor aangepast. NRC