Timmermans (PvdA) niet eens met interview Cohen, maar bindt in

Frans Timmermans is het niet eens met de uitspraken van partijgenoten Job Cohen en Hans Spekman die vanochtend in Trouw zeiden dat de Partij van de Arbeid Nederland 'linksom uit de crisis wil halen'. Foto NRC Handelsblad / Merlin Daleman

Tweede Kamerlid Frans Timmermans heeft zijn reactie op de mogelijke koerswijziging van de PvdA bijgesteld. Binnen de Partij van de Arbeid was vandaag onenigheid onstaan over de koers van de partij, nadat Job Cohen en Hans Spekman uitspraken deden in Trouw vanochtend. Timmermans (PvdA) sprak zich daar tegen uit.

Persbureau Novum meldt dat Timmermans overleg heeft gehad met Cohen. Daarin werd duidelijk dat Cohen Timmermans heeft overtuigd dat er geen drastische veranderingen in de koers van de partij zullen komen:

“Cohen heeft vandaag heel duidelijk gezegd: wij veranderen niet van koers. Job en ik zijn het over die koers al vele jaren eens, dus er is ook geen probleem tussen hem en mij.”

Over het uitlekken van de mail zei Timmermans ‘zeer ongelukkig’ te zijn. Ook zei hij dat hij de discussie intern wilde voeren, en niet via de pers. Timmermans zegt erg verrast te zijn dat de mail is uitgelekt. Volgens Timmermans is het bij de PvdA ‘zeer ongebruikelijk’ dat interne mails openbaar worden.

Vanavond om 20.00 uur komt de fractie van de PvdA bijeen voor een extra overleg, meldt Nu.nl. De vergadering zal in het teken staan van de ophef die in de fractie is ontstaan na het interview.

Kritiek Timmermans: ‘PvdA moet zich niet als ‘SP light’ positioneren’

Timmermans schreef in de e-mail (pdf), die in handen van de NOS is, dat de uitspraken van partijleider Cohen en partijvoorzitter Spekman “verregaand” zijn en betreurt het dat dit niet in de fractie besproken is. Hij vindt niet dat de partij zich als ‘SP light’ zou moeten positioneren:

“Ik wil nu ook graag mijn mening geven over waar ik het niet mee eens was. In de eerste plaats de hopeloze propositie om ons als “SP light” te positioneren. (…) Maar ook inhoudelijk heb ik hier grote bedenkingen bij. De verschillen tussen ons en de SP gaan veel verder dan Europa, die betreffen vrij fundamenteel hoe wij de samenleving zien en welke rol wij voor de overheid daarbij in gedachte hebben.”

Timmermans schrijft verder dat het interview de indruk wekt dat Cohen en Spekman “afscheid willen nemen van de traditionele sociaaldemocratische benadering”. Timmermans vindt dat “buitengewoon onverstandig en hoogst onwenselijk”. Timmermans draagt in zijn e-mail een andere oplossing aan, waarin hij benadrukt dat de partij niet mag vervallen in nostalgie.

Herman Staal, chef van de Haagse redactie van NRC Handelsblad, zegt over de kritiek van Timmermans:

“Frans Timmermans is een prominent lid, dus zijn uitlatingen zijn vervelend voor Cohen en Spekman. Van hem was al een beetje bekend dat hij niet zoveel voelde voor een koers naar links. Hij ziet meer in een progressief linkse partij, en ging al de richting van D66 op. Deze koers naar links bevalt hem niet, dat is nu wel bewezen. Hij staat ongetwijfeld voor een vleugel binnen de partij die het niet eens is met het linkse beleid. Daar komt wel bij dat Spekman met 86% van de stemmen is gekozen op het partijcongres dus de partij zag deze koers, met een nieuwe linkse partijvoorzitter, wel aankomen.”

Eerder vandaag had Cohen al kritiek op de optekening van zijn uitspraken, meldt de NOS:

In een gezamenlijk interview met Trouw zeiden partijleider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman vanochtend dat de PvdA Nederland ‘linksom uit de crisis wil halen’. De sociaal-democratische veren die ten tijde van het partijleiderschap van Wim Kok zijn afgeschud, zijn weer nodig, vinden ze. De twee zien grote overeenkomsten tussen de PvdA en de SP, dat de laatste tijd volgens peilingen tot de grootste partij van het land is uitgegroeid.

Lees hieronder de volledige e-mail van Frans Timmermans:

Mail Timmermans