theater

Hemels

Met het jubileumprogramma Hemels kijkt Introdans terug op de veertig jaar van zijn bestaan. De huidige artistiek directeur Roel Voorintholt heeft het repertoire een opfrisser gegeven. Paradise? (2006) van de Braziliaanse Gisela Rocha is daarvan een voorbeeld. Het stuk is Forsythe-light, met grillig dreunende muziek, modieus hoog opzwiepende benen of juist nonchalant gedrentel, een tappende danser en een zwoel zingende danseres. Rocha gunt de dansers ruimschoots de gelegenheid te tonen hoezeer het technisch niveau van Introdans met de tijd is vooruitgegaan.

Inl. introdans.nl

Flow my tears

„Ik wil de indiaan in John Dowland bevrijden”, zingzegt Jeroen Willems met sonore stem in de muzikale voorstelling Flow my tears. Dit wonderlijke, wat lichtzinnige uitgangspunt levert een hybride voorstelling op, teleurstellend door de inhoud en de uitermate zwakke tekst. Maar de zangrol van Willems en de muziek, uitgevoerd door leden van Asko|Schönberg, is prachtig. Dat maakt goed wat in de dramaturgie pijnlijk tekortschiet.

Inl. veenfabriek.nl

Op komst: Rooster

De Israeliër Barak Marshall baseerde deze mix van opera, hedendaagse dans en tragikomedie losjes op Bontsha the Silent, een kort verhaal van I. L. Peretz. Het schetst de wederwaardigheden van de armoedzaaier Bontsha, zijn leven in een Joods dorpje én zijn leven na de dood, als hij in een hemels hof met eigenaardige regels en rituelen belandt.

Te zien 17 en 18/2, Den Haag. Inl: www.holland-dance.com

Op komst: Rain Man

Toneelgezelschap De Utrechtse Spelen brengt de theaterversie van de succesfilm Rain Man, met Tom Cruise en Dustin Hoffman, uit 1988. De film, over de egocentrische Charlie Babbit die omwille van een erfenis vriendschap moet sluiten met zijn autistische broer Raymond, won vier Oscars, en werd in 2008 bewerkt voor toneel. Paul R. Kooij speelt Raymond, Benja Bruining is Charlie, en actrice Anna Drijver speelt diens vriendin.

Première 19/2. Te zien t/m 11/3. Inl. deutrechtsespelen.nl

Op komst: Saturday night fever

Nederlandse versie van de succesvolle discomusical over Tony Manero, de koning van de dansvloer in Brooklyn, die droomt van een leven in Manhattan. De film uit 1977 betekende de doorbraak van John Travolta. In de Nederlandse versie wordt de rol van Manero vertolkt door Joey Ferre. Noortje Herlaar speelt Stephanie.

Première 17/2. Inl. musicals.nl