Teheran meldt doorbraak en bereid te praten

Iran heeft gisteren een nucleaire doorbraak bekendgemaakt, Europese landen met een olieboycot bedreigd als vergelding voor hun olie-embargo, maar zich ook bereid getoond zo snel mogelijk weer met de grote mogendheden te gaan onderhandelen over zijn omstreden atoomprogramma. Een woordvoerder van de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Catherine Ashton, bevestigde de ontvangst van een desbetreffende Iraanse brief.

De Verenigde Staten en Israël bagatelliseerden de nucleaire vorderingen, die door president Mahmoud Ahmadinejad werden gepresenteerd. Hij maakte bekend dat 3.000 nieuwe centrifuges in werking zijn gezet in de verrijkingsfabriek in Natanz. Daarmee onderstreepte hij de weigering van Iran het verrijken van uranium te staken, wat de internationale gemeenschap eist bij wijze van waarborg dat Teheran geen atoombom ontwikkelt. Iran ontkent een bom te ontwikkelen.

Maar het hoogtepunt van de plechtigheid was de introductie van een eigengemaakte splijtstofstaaf in de onderzoeksreactor in Teheran, die medische isotopen produceert en binnenkort zonder nucleaire brandstof komt te zitten. „Het tijdperk van dwingelandij van landen is voorbij”, zei Ahmadinejad. „De arrogante machten kunnen nucleaire technologie niet monopoliseren.”

Het Iraanse ministerie van Olie ontkende een bericht van de staatszender Press TV dat de olie-export naar zes Europese landen, waaronder Nederland en Griekenland, was stopgezet. Press TV verwees daarmee naar het Europese besluit om met ingang van juli geen Iraanse olie meer te importeren. Het embargo van de EU is onderdeel van in kracht toenemende sancties om Iran te dwingen zijn verrijkingsprogramma te bevriezen. Nederland is een kleine afnemer, maar Griekenland zou in nog grotere problemen komen. Iran levert een belangrijk deel van zijn olie op vriendelijke voorwaarden. Het Iraanse parlement had eerder al gedreigd de export van olie naar Europa af te snijden. (Reuters, AFP, AP)