Syrië over tien dagen naar de stembus

Terwijl het Syrische leger blijft proberen de opstand tegen het regime de kop in te drukken, heeft de regering van president Assad besloten op 26 februari een referendum te houden. De kiezers kunnen zich dan uitspreken over een nieuwe grondwet die een meerpartijensysteem invoert. Als de grondwet wordt aangenomen, volgen negentig dagen later parlementsverkiezingen.

Dat hebben de Syrische staatsmedia gisteren bekendgemaakt. Vorig jaar zomer keurde Assad al een wetsvoorstel goed dat politieke partijen toestaat naast de regerende Ba’athpartij. Het huidige voorstel is daarvan een uitwerking.

Net als toen reageren vertegenwoordigers van de oppositie nu sceptisch. Ze hechten geen enkel geloof aan de mededeling van het staatspersbureau Sana dat Syrië hiermee omgevormd wordt tot „een voorbeeld van openbare vrijheden en politieke diversiteit”. Onder de nieuwe grondwet kan een president slechts twee keer voor een termijn van zeven jaar gekozen worden.

De Verenigde Staten hebben afwijzend gereageerd op de aankondiging van het referendum. Een woordvoerder van het Witte Huis noemde het „lachwekkend” gezien het geweld van het leger tegen de opstand. „Beloftes over hervormingen worden meestal gevolgd door een toename van gewelddadigheden. De dagen van het regime van Assad zijn geteld.”

Maar de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov prees het referendum. Hij noemde „een nieuwe grondwet die een eind maakt aan het éénpartijbewind in Syrië een stap voorwaarts. Het is laat, maar beter laat dan nooit.”

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York stemt vandaag naar verwachting in met een resolutie waarin het geweld van het Syrische regime wordt veroordeeld en steun wordt uitgesproken voor een vredesplan van de Arabische Liga. Maar anders dan een resolutie van de Veiligheidsraad heeft een resolutie van de Algemene Vergadering, waarin alle 193 landen zitting hebben, geen rechtskracht. (AP, Reuters)