Straatsburg wil uitleg Rutte over PVV

De christen-democratische fractie in het Europees Parlement, waartoe regeringspartij CDA behoort, wil dat premier Mark Rutte (VVD) in Straatsburg uitleg komt geven over zijn standpunt over het omstreden PVV-meldpunt tegen Midden- en Oost-Europeanen.

De Fransman Joseph Daul, voorzitter van de christen-democratische Europese Volkspartij (EVP), roept Rutte op „de positie van zijn regering over deze kwestie uit te leggen en voor het Europees Parlement zijn oorverdovende stilte te verklaren”.

Het CDA-smaldeel in de EVP-fractie ondersteunt het initiatief, zegt de Europese CDA-voorman Wim van de Camp. Hij zegt: „Ik ben bang dat Nederland zich onvoldoende realiseert dat het ook op dit punt deel uitmaakt van de Europese Unie, en dat het niet alleen maar gaat om geld verdienen en goedkope Roemeense en Poolse werknemers, maar dat er ook een politiek-sociologische kant aan zit, namelijk dat je met deze website mensen beledigt.” 

De uitnodiging plaatst Rutte voor een moeilijke keuze. Komt hij naar Straatsburg, dan wacht hem een heet debat met parlementariërs uit onder meer Oost-Europese landen. Komt hij niet, dan lijkt hij minder moedig dan eerdere regeringsleiders als de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en de inmiddels overleden Poolse president Lech Kaczynski, die zich tegen heftige kritiek kwamen verdedigen in Straatsburg. Ook premier Orbán van Hongarije kwam onlangs.

Rutte is door Daul gevraagd naar Straatsburg te komen op 13 maart, wanneer het parlement een debat wil houden over de PVV-site die fungeert als meldpunt voor burgers om te klagen over overlast, criminaliteit en verdringing van de arbeidsmarkt door Polen en andere Midden-en Oost-Europeanen.

Ruttes woordvoerder laat weten dat het verzoek van de EVP vanochtend nog niet binnen was. Hij kon daarom niet zeggen of de premier op de uitnodiging in gaat.

Op 1 maart staat al wel een gesprek gepland met voorzitter Martin Schulz van het Europese Parlement. Daarin komt dit onderwerp aan de orde. Schulz zei deze week dat de website van de PVV indruist tegen Europese waarden. Veel Europarlementariërs hadden hem kenbaar gemaakt dat ze boos en bezorgd waren over de PVV-actie.

CDA’er Van de Camp denkt dat het „niet sterk zal overkomen als hij de uitnodiging niet aanvaardt”.

De Liberale fractie in het Europees Parlement, waartoe Ruttes VVD en oppositiepartij D66 behoren, neemt afstand van het initiatief van Daul, meldt een woordvoerder van de Liberale fractieleider Guy Verhofstadt. Volgens VVD-voorman Hans van Baalen in Straatsburg is het niet de rol van het EU-parlement een premier ter verantwoording te roepen.

Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) vindt de uitnodiging van de christen-democraten een „mooie kans” voor Rutte zijn positie uit te leggen, maar zegt: „Ik zou willen dat de christen-democraten net zo kritisch waren over partijgenoten als de Hongaarse premier Orbán”.

Leers tegen meldpunt: pagina 9

    • Mark Beunderman