SNS in problemen door overnames

Bankverzekeraar SNS Reaal maakte vorig jaar winst. Maar opnieuw werd er afgeboekt op de financieringstak voor vastgoed. Het bedrijf verwacht dat ook komend jaar weer te moeten doen.

Bankverzekeraar SNS Reaal heeft vorig jaar een kleine winst behaald, die bijna in zijn geheel te danken was aan een eenmalige transactie. Eind vorig jaar kocht het bedrijf eigen schuldpapier terug tegen een lager bedrag dan waarvoor die schuld in de boeken stond. Dat leverde een winst van 84 miljoen euro op. Daardoor kwam de totale winst over 2011 uit op 87 miljoen euro.

Dat bleek uit resultaten over het afgelopen jaar die SNS vandaag publiceerde. De bankactiviteiten en de verzekeringsactiviteiten maakten vorig jaar winst, maar daar bleef weinig van over door verliezen bij levensverzekeraar Zwitserleven en Property Finance, de financieringstak voor vastgoed. Het bankonderdeel maakte een winst van 262 miljoen euro. Bij de verzekeringstak kwam de winst uit op 257 miljoen euro.

SNS Reaal is de enige bank van Nederland die eind december vorig jaar niet voldeed aan de kapitaalseisen van de Europese bankentoezichthouder EBA. De bank kwam volgens de EBA 159 miljoen euro kapitaal tekort. Daarvan heeft SNS inmiddels een gedeelte opgehaald. Voor juli 2012 heeft SNS nog 32 miljoen euro aan kapitaal nodig om aan de zwaardere financiële eisen te voldoen.

Het afgelopen jaar heeft SNS ook flink afgeschreven op de verzekeraar Zwitserleven. In totaal schreef SNS 107 miljoen euro af op deze activiteit. Dat komt vooral doordat de markt voor levensverzekeringen is ingestort. SNS kocht Zwitserleven in november 2007, vlak voor het uitbreken van de kredietcrisis, voor 1,54 miljard euro.

Ook op de vastgoedfinancieringstak Property Finance moest SNS het afgelopen jaar opnieuw 251 miljoen euro afschrijven. Dit onderdeel van SNS leed mede door deze afschrijving een verlies van 248 miljoen euro over 2011. De bank benadrukt zelf in een toelichting op de cijfers dat de afschrijving op dit onderdeel het afgelopen jaar veel kleiner was dan in 2010 en dat ook het verlies gedaald is. In 2010 schreef SNS 784 miljoen af op Property Finance en leed dit onderdeel een verlies van 575 miljoen euro. Het jaar daarvoor werd er ook al 418 miljoen afgeschreven.

Property Finance werd in 2006 voor 810 miljoen euro overgenomen van Bouwfonds. Maar SNS heeft tot op heden weinig aan deze overname gehad en heeft inmiddels al honderden miljoenen meer afgeschreven dan 810 miljoen die destijds werd betaald. Property Finance heeft op dit moment nog voor 4,8 miljard aan vastgoedfinancieringen op de balans staan. Ook voor komend jaar verwacht SNS nog te moeten afboeken op Property Finance. Uit de resultaten van de bank blijkt dat in Nederland de problemen met vastgoed het afgelopen jaar erger zijn geworden. Het aantal leningen in Nederland waarbij de aflossing achterloopt is het afgelopen jaar gestegen van 22,2 procent naar 34,8 procent.

Wel wist SNS de activiteiten van Property Finance het afgelopen jaar verder af te bouwen. Volgens SNS ligt het bedrijf hiermee op schema. De totale kredietlimieten werden met 1,4 miljard afgebouwd tot 5,5 miljard euro. Dit verder afbouwen en de kapitaalspositie versterken heeft volgens SNS prioriteit. SNS hoopt „in de toekomst” de staatssteun terug te kunnen betalen. SNS ontving eind 2008 750 miljoen euro aan staatssteun. Daarvan is 185 miljoen euro terugbetaald.

    • Tom Kreling