Sierlijke jazzromantiek

Sierlijke jazzromantiek

jazz Charlie Haden en Hank Jones: Come Sunday

Come Sunday van bassist Charlie Haden en pianist Hank Jones is de opvolger van het in 1995 opgenomen duo-album Steal Away, waarop oude gospel, folk en hymnen werd verkend en geïnterpreteerd. Ook nu liefkozen de twee gelijkgestemde muziekbroeders met ruimte, respect en elegantie dit repertoire – vaak opgediept uit jeugd- en kerkherinneringen.

De sierlijke jazzromantiek op deze cd vervult een nostalgisch verlangen. Naar de meester van de elegante pianofrases Jones zelf natuurlijk, die drie maanden na de opnames stierf op zijn 91ste. Maar ook naar de herkomst van deze historische muziek, die in het cd-boekje nauwgezet wordt geduid. Aan smaak en vakmanschap geen gebrek. Je hoort Hadens gepluk aan de snaren. Het pedalenwerk van Jones. Echt mooi is Dvoraks Going Home – stemmig, met krachtige lijnen, waarin Jones de standvastige bas van Haden omspeelt. De twee eeuwenoude kerstliedjes, zoals God Rest Ye Merry Gentlemen, zijn wat plechtig en braaf. Meer leeft het in de spiritual Deep River, en ook het vraag-antwoordspel in titeltrack Come Sunday is waardevol.

    • Amanda Kuyper