Sharia-geleerde al-Haddad mag toch naar Nederland komen

De Brits-Palestijnse sjeik Haitham al-Haddad komt toch naar Nederland. Minister Opstelten zegt hem de toegang tot het land niet te kunnen ontzeggen. Foto Screenshot Youtube / khalifahklothing

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten kan de omstreden sharia-geleerde sjeik Haitham al-Haddad niet de toegang tot Nederland ontzeggen. De bewindsman ziet geen mogelijkheden om hem tegen te houden. Dat schrijft hij vandaag in antwoord op Kamervragen.

Gisteren blies de Vrije Universiteit in Amsterdam een debat af waarvoor al-Haddad was uitgenodigd. Al-Haddad liet vandaag weten toch naar Nederland te komen. Hij is uitgenodigd voor een debat in het Amsterdamse debatcentrum De Balie.

Een Kamermeerderheid vroeg gisteren aan Opstelten om al-Haddad niet toe te laten tot Nederland, omdat die zou oproepen tot geweld. Hij is onder meer bekend van uitspraken waarin hij joden omschrijft als varkens en ze het leger van de duivel noemt.

Opstelten schrijft in zijn reactie op de vragen van de ChristenUnie, PVV, SGP, VVD en het CDA dat hij de uitspraken van al-Haddad ‘verwerpelijk’ vindt. De uitspraken vormen volgens hem echter onvoldoende grond om hem op voorhand de toegang tot Nederland te ontzeggen. Burgers van de EU kunnen alleen worden geweigerd als ze ernstig gevaar vormen voor een fundamenteel belang van de samenleving.

ChristenUnie-parlementariër Joël Voordewind en journalist Bessems discussieerden gisteren in Pauw en Witteman over het weren sjeik al-Haddad:

    • Niels Posthumus