Sarkozy: van redder tot waaghals

Sarkozy heeft zich gisteren kandidaat gesteld voor zijn herverkiezing als president. Vijf jaar Sarkozy: de belangrijkste momenten.

Dirk VandenbergheCorrespondent Frankrijk

mei 2007: EEN NIEUW BEGIN

Bij zijn beëdiging als president is Sarkozy heel populair. De verwachtingen zijn hoog na zijn energieke campagne, waarin hij een ‘rupture’ had beloofd: een breuk met het Frankrijk van de stagnatie. Hij wil werk belonen, de economie drastisch hervormen en de criminaliteit aanpakken – desnoods met een ‘Kärcher’, de hogedrukspuit. Al voor zijn beëdiging krijgt de nieuwe president kritiek, door vakantie te vieren aan boord van een luxe plezierjacht van een bevriende miljardair. Hij creëert het imago van een president van de rijken, door op de avond van zijn beëdiging te dineren in het dure restaurant Fouquet’s in Parijs.