Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Rutte in gesprek met voorzitter Europarlement over meldpunt

Rutte vanmiddag op het Catshuis met zijn Tsjechische collega Petr Necas. Foto AP / Peter de Jong

Rutte is bereid om tijdens zijn al geplande ontmoeting met de voorzitter van het Europees parlement op 1 maart te spreken over het online meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen van de PVV. Of hij ook in het parlement zelf uitleg wil komen geven wilde hij vanmiddag niet zeggen.

De premier deed zijn uitlatingen van vanmiddag nadat hij de Tsjechische premier Necas op het Catshuis had ontvangen. Necas zei dat hij het meldpunt in zijn gesprek met Rutte kort aan de orde had gebracht, maar dat hij begrijpt dat het meldpunt een initiatief is van de PVV en niet van de Nederlandse regering.

De grootste partij uit het Europees parlement, de Evangelische Volkspartij, nodigde Rutte vanmiddag uit om op 13 maart naar het parlement te komen om uitleg te geven over het meldpunt. Het parlement houdt dan op initiatief van de EVP een debat over het meldpunt.

Zowel de oppositie in de Tweede Kamer als de ambassadeurs van tien landen in Midden- en Oost-Europa hebben afgelopen week hun verbazing en ongenoegen geuit over het voortdurende zwijgen van Rutte. De premier heeft al diverse malen herhaald dat hij zich niet distantieert van de website.

De ambassadeurs sloegen dinsdag alarm met een open brief, gecoördineerd door de Poolse ambassade, aan “de Nederlandse samenleving en haar politieke leiders.” De ambassadeurs vinden het meldpunt discriminatoir en denigrerend. De Europese Commissie veroordeelde het meldpunt vorige week en noemde het “een oproep tot intolerantie”.