Registratie kwaliteit docenten middelbaar onderwijs gestart

Leraren van middelbare scholen kunnen zich vanaf vandaag inschrijven in een register, waarin hun vaardigheden en opleidingsniveau worden vastgelegd. Door dat te toetsen aan kwaliteitseisen moeten ze geprikkeld worden om zich verder te ontwikkelen.

Het register is een initiatief van vier beroepsorganisaties en de overheid. Ze willen met het registratiesysteem de kwaliteit van leraren waarborgen. Novum meldt dat inschrijving nu nog vrijwillig is, maar per 2018 moet dat verplicht worden. In 2014 moet 40 procent van de docenten zijn ingeschreven. Volgens de NOS gaat de gemeente Den Haag een stap verder: alle nieuwe leraren zijn daar nu al verplicht zich in te schrijven.

Het plan voor het register stamt uit 2007. De toenmalige minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) wilde ook een register voor excellente leraren, maar dat is niet doorgezet.

    • Jules Seegers