Reed Elsevier stabiel in lastig klimaat

Vanochtend presenteerde uitgeefconcern Reed Elsevier bemoedigende jaarcijfers. De omzet daalde licht; de winst steeg boven verwachting.

Verwacht van Reed Elsevier dit jaar geen grote dingen of spektakel. Als het aan bestuursvoorzitter Erik Engstrom ligt gaat het Brits-Nederlandse uitgeefconcern op de bestaande voet verder. Geen grote overnames en zeker ook geen opsplitsing van het bedrijf, waar sommige beleggers vorig jaar om hadden geroepen.

De Zweedse topman zei het vanochtend onomwonden: „We gaan geen enkele van onze vijf divisies verkopen, en nee, ook niet de vakbeurzentak.” Met name die laatste afdeling, Reed Exhibitions dat onder meer de jaarlijkse vastgoedbeurs Mipin in Cannes organiseert, werd door analisten en kritische beleggers al eens aangewezen als een niet-echte-kernactiviteit tussen alle, aloude wetenschappelijke uitgeefproducten, vakbladen en professionele informatiesystemen.

Maar hoewel Reed Exhibitions onder druk staat van een „zwakke markt in Europa”, verwacht Engstrom er toch een blijvende bijdrage van voor zowel omzet als winst. In het afgelopen jaar bedroegen die respectievelijk ruim 11 en ruim 10 procent.

De totale omzet van Reed Elsevier daalde licht tot 6,9 miljard euro, terwijl de nettowinst flink (met 16 procent) toenam tot 874 miljoen.

De omzetdaling was in lijn met de verwachting; de winstgroei overtrof wat analisten daar gemiddeld van hadden verwacht. Beleggers beloonden dat met een koersstijging vanochtend van 1,7 procent tot 9,15 euro op de beurs in Amsterdam. En een stijging van 1 procent van het zusteraandeel op de beurs in Londen.

Engstrom noemde 2011 een „jaar van goede vooruitgang”. Het was voor het eerst sinds 2007 dat alle divisies van het concern een onderliggende groei hadden laten zien. De bruto winstmarge, die al sinds de dagen van de vorig jaar overleden ex-topman Pierre Vinken een leidend richtsnoer is voor de bedrijfsvoering, steeg van 25,7 procent naar een comfortabele 27,1 procent. Op iedere 100 euro die binnenkomt, verdient het concern bruto 27,10 euro.

Voor het komende jaar verwacht Reed Elsevier geen al te grote verschuivingen, in strategie noch in financiële resultaten. Het bedrijf geeft er de voorkeur aan om „organisch” te groeien, dat wil zeggen: zonder spectaculaire grote overnames.

Van een dreigende boycot door protesterende wetenschappers, zegt de Zweed geen grote problemen te verwachten. In januari klaagde een grote groep wetenschappers over te hoge tarieven van hun werk voor universiteitsbibliotheken en gedwongen winkelnering. „Hun grieven zijn gebaseerd op een misverstand. Ik geloof dat we onze kant van het verhaal goed kunnen uitleggen.”

    • Philip de Witt Wijnen