Rapport Honduras: omgekomen gevangenen nog niet veroordeeld

Overlevenden van de gevangenisbrand in Honduras wachten op behandeling in een ziekenhuis. Foto Reuters / Oswaldo Rivas

De gevangenen die gisteren omkwamen bij een brand in een gevangenis in Honduras waren nog niet veroordeeld of zelfs officieel aangeklaagd. Dat staat in een rapport van de regering van Honduras, meldt persbureau AP.

Het rapport, dat in handen is van persbureau AP, en dat deze maand naar de Verenigde Naties is gestuurd, vermeldt dat 57 procent van de ruim 800 gevangenen in de Comayagua-gevangenis in Honduras nog hun proces aan het afwachten waren of werden vastgehouden op verdenking van lidmaatschap van een bende.

Een overlevende zegt tegenover het persbureau dat veel van de gevangenen nog niet veroordeeld waren en al twee of drie jaar vast zaten. Ze zouden niet vrijgelaten kunnen zijn omdat het justitiële systeem van Honduras zo langzaam is. Volgens experts, overlevenden en familieleden van slachtoffers zijn overbevolking van de gevangenis, nalatigheid van de bewakers en een mislukt rechtssysteem de oorzaak van de ramp. Lokale autoriteiten zouden de brand zelfs gepland hebben, meldt persbureau Reuters.

Overlevenden beschuldigen bewakers ervan de gevangenen aan hun lot te hebben overgelaten en zelfs op andere gevangenen te hebben geschoten toen ze van het vuur weg probeerden te komen.

Ergste gevangenisbrand in de geschiedenis

Volgens lokale autoriteiten van Honduras is de brand de ergste in de geschiedenis van gevangenisbranden. Bij de brand zijn meer dan 350 gevangenen omgekomen, en dat getal kan nog oplopen. Tal van gedetineerden konden geen kant op toen de brand uitbrak. Vele gevangenen zouden ontsnapt zijn.

Ook zou de gevangenis veel te overbevolkt zijn geweest en zouden de levensomstandigheden voor de gevangenen abominabel zijn met tekort aan voedsel en hygiëne. Volgens de provinciegouverneur is de brand veroorzaakt door een gevangene die zijn matras in brand stak. Waarom hij dat gedaan zou hebben is onduidelijk.

Honduras geteisterd door criminaliteit en corruptie

Honduras wordt al jaren geteisterd door bendes, drugskartels, corruptie en armoede, en heeft moeite om recht en orde te handhaven. In 2009 zorgde een staatsgreep voor verdeeldheid in het toch al onrustige land in Midden-Amerika. Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties in 2009 is het aantal moorden met 80 per 100.000 inwoners 16 keer zo groot als in de Verenigde Staten.

    • Judith Laanen