Randstad: groei in VS, daling Europa

Dubbele gevoelens, voor uitzender Randstad. Het bedrijf doet het heel goed in de VS, maar de omzet in Europa blijft achter. Ook de Nederlandse markt daalt.

Een verlies van ruim 16 miljoen over het laatste kwartaal van 2011. Maar bestuursvoorzitter Ben Noteboom van uitzendorganisatie Randstad is niet onder de indruk. Dit is slechts „een kwestie van boekhouden”, stelt hij vanochtend vast bij de presentatie van de jaarcijfers en die van het vierde kwartaal. „Het bedrag onder de streep is veroorzaakt door een eenmalige afschrijving. Los daarvan zijn onze onderliggende resultaten gewoon goed.”

In het vierde kwartaal steeg de omzet van de op een na grootste uitzender ter wereld (alleen Adecco is groter) met 13 procent naar 4.377 miljard euro. Over heel 2011 boekte de uitzender een omzetstijging van 14 procent naar ruim 16 miljard euro.

Maar die stijging is niet overal te zien. Randstad deed het heel goed in de Verenigde Staten en Azië, terwijl Europa wegzakte, met als negatieve uitschieters Spanje en Portugal waar een verlies van 10 procent werd genoteerd. In de VS, waar met de overname van SFN Group afgelopen september nu al een vijfde van de totale omzet vandaan komt, bedroeg de groei vorig jaar juist 10 procent voor elke gewerkte dag.

„Het is dubbel”, zegt Noteboom dan ook. „We zijn dolblij met de mooie resultaten in de VS, maar Europa stelt teleur.”

De omzetdaling in Europa komt niet onverwacht. Door de aanhoudende economische crisis en de onzekerheid over de aanpak van de Eurocrisis, staan de seinen voor de uitzender al langer op rood. In Nederland behaalde het bedrijf in juni vorig jaar nog een omzetgroei van 7 procent, maar in de maanden daarna daalde de omzet stukje bij beetje naar 3 procent nu.

De stagnerende groei van de omzet in Europa wordt grotendeels opgevangen door de positieve ontwikkelingen in de VS. De werkgelegenheid is daar gestegen, waardoor ook de vraag naar tijdelijke arbeid steeg en Randstad onmiddellijk profiteerde. Bestuursvoorzitter Noteboom verwacht dat de groei in de VS overslaat naar de Nederlandse arbeidsmarkt. In een normale economische cyclus volgt de Nederlandse markt de Amerikaanse, zegt hij. „Meestal is dat twee kwartalen later. Dat zou betekenen dat het hier over een half jaar ook weer beter gaat.” Maar hij durft er geen al te stellige uitspraken over te doen: „Deze economische cyclus is raar, omdat de eurocrisis erdoorheen fietst. Daardoor is alles veel onzekerder geworden.”

De omzetdaling in Nederland is nog geen reden tot grote zorg, volgens Noteboom. „In vergelijking met de vorige crisis gaat het nog best goed.” Hij wijst op 2009, toen de omzet van Randstad met 27 procent daalde. „Zo’n grote terugval hadden wij nog nooit gezien. Zeker niet in zo’n korte tijd. Als de economie weer zo hard instort dat zelfs wij instorten, dan stort iedereen in.” Maar van zo’n zwart scenario is „nog lang geen sprake.” Reorganiseren is dan ook niet aan de orde. „We hebben in onze bedrijfstak een hoog natuurlijk verloop; als er minder werk is in onze filialen, nemen we gewoon minder mensen aan. Daarmee lossen we de acute problemen op.”

    • Patricia Veldhuis