Randstad

Drie belangrijke Nederlandse bedrijven maakten vandaag cijfers bekend. Wat zeggen die over de recessie waarin Nederland nu voor de tweede keer in vier jaar zit? Drie vragen aan drie topmannen.

DIEMEN - Uitzendbedrijf Randstad heeft in het tweede kwartaal zijn omzet niet verder zien wegzakken. Maar het is nog te vroeg om te zeggen dat de bodem in de uitzendmarkt is bereikt aldus voorzitter van de Raad van Bestuur Ben Noteboom vandaag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers.
DIEMEN - Uitzendbedrijf Randstad heeft in het tweede kwartaal zijn omzet niet verder zien wegzakken. Maar het is nog te vroeg om te zeggen dat de bodem in de uitzendmarkt is bereikt aldus voorzitter van de Raad van Bestuur Ben Noteboom vandaag tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Dijkstra bv

1. Heeft u last van de recessie?

„Onze omzet in Nederland loopt terug. Dat is al een tijdje gaande; we zagen deze recessie aankomen. In juni vorig jaar groeiden we nog met 7 procent, maar in het vierde kwartaal zijn we rond de 3 procent blijven hangen. Tegelijkertijd gaat het in de VS juist erg goed. De werkgelegenheid is daar gestegen en onze omzet dus ook. Dat is hoopgevend: in een normale economische cyclus volgt de Nederlandse markt de Amerikaanse. Dat zou betekenen dat het hier over een half jaar ook beter gaat. Maar ik durf niet al te stellig te zijn: deze cyclus is raar. Die eurocrisis fietst erdoorheen, waardoor er veel meer onzekerheid is.”

2. Wat gaat u eraan doen?

„Randstad is gelukkig een internationaal bedrijf: als het aan de ene kant van de wereld slecht gaat, gaat het aan de andere kant goed. We worden nu een beetje ongelukkig van wat er in Nederland en de rest van Europa gebeurt, maar we zijn dolblij over de groeicijfers in de VS. Vooralsnog zijn de cijfers in Nederland nog niet zo slecht dat we moeten ingrijpen.

We hebben in onze bedrijfstak een hoog natuurlijk verloop; als er even minder werk is voor de werknemers in onze filialen, nemen we gewoon een tijd lang minder mensen aan. Daarmee lossen we de acute problemen waarschijnlijk wel op.”

3. Hoe moet de recessie bestreden worden?

„De markt wil duidelijkheid. Wij ook. Wat gebeurt er met de euro, wat gebeurt er met Griekenland? De politiek moet snel stappen zetten. Pas dan kunnen de markten weer een prijs maken. Maar het is ingewikkeld. Het heeft ook met vertrouwen te maken. Van bedrijven en van consumenten. Dat vertrouwen komt alleen terug als de politiek duidelijke maatregelen neemt om de eurocrisis te bezweren. En dichter bij huis: in Nederland moet de politiek zich uitspreken over de huizenmarkt en de pensioenen.”

Randstad: groei VS, daling Europa: pagina 28