Prokofjev met dancebeats

507033.TIF

Prokofjev met dancebeats

klassiekRuysdael Kwartet: Russian Generations 3

Elektronische dansmuziek is voor Gabriel Prokofjev (1975) een hedendaagse vorm van volksmuziek. „Ik ken niet veel mensen meer die op menuetten dansen”, aldus de kleinzoon van de beroemde Sergei. Dus verwerkte hij in zijn Derde strijkkwartet elementen uit de ‘4-to-the-floor’ dancebeat. Maar verwacht geen stampende strijkers: het werk is opgebouwd uit elegante ritmiek, met prikkelend zachte syncopen en hypnotiserende passages die herinneren aan milde minimal music.

Het strijkkwartet werd geschreven in opdracht van het Nederlandse Ruysdael Kwartet, dat in de bijzondere cd-serie Russian Generations de muziek van Gabriel en grootvader Prokofjev combineert. Het Ruysdael Kwartet is relatief onbekend. Aan de kwaliteit van het ensemble ligt dat zeker niet. Mede dankzij speels en trefzeker spel vervelen de ritmische herhalingen van Gabriel Prokofjev nooit. De Sonate voor twee violen van Sergei Prokofjev krijgt een delicate en detailrijke uitvoering. Maar het kwartet kan ook mooi uitpakken: Tsjaikovski’s Derde strijkkwartet loopt regelmatig over van ongeremde hartstochtelijkheid.

    • Floris Don