Primeur: Staat geeft obligaties in dollars uit

De Nederlandse Staat geeft vandaag voor de eerste keer dollarobligaties uit. Het gaat om een lening voor vijf jaar die zo’n 2 miljard dollar moet opleveren. Nooit eerder gaf het Agentschap van het ministerie van Financiën, dat voor de financiering van de staatschuld zorgt, een obligatie in vreemde valuta uit.

Als argument voor de dollarobligatie noemt het ministerie kostenvoordelen. Door met verschillende valuta te komen, hoopt het een breder publiek te bereiken. Pas later vandaag wordt duidelijk voor welk rentepercentage de staat de dollars kan lenen.

Vorige maand sloot de agent van Financiën voor het eerst een lening met een looptijd van dertig jaar af. Dergelijke obligaties worden vaker uitgeschreven, maar in de praktijk wordt die lening daarna verkocht aan andere financiële partijen. Vervolgens komen daar leningen met een looptijd van zeven jaar voor in de plaats. Dar gebeurde nu niet.

Nederland moet voor dit kalenderjaar in totaal voor 101,5 miljard euro aan schuld herfinancieren. Het merendeel daarvan (60 miljard euro) wordt gedekt door staatsobligaties met een looptijd langer dan een jaar. De rest wordt op de geldmarkt (korter dan een jaar) opgehaald. Of in de toekomst vaker dollarobligaties worden uitgegeven, hangt af van de mate van succes van de obligatie van vandaag.