Poetin geboeid in glazen kooi

Terwijl het Kremlin alles uit de kast haalt om aan te tonen dat premier Poetin nog altijd de volle steun geniet van de Russische burger – volgende week wordt een groot pro-Poetindemonstratie georganiseerd in Moskou – neemt het protest tegen zijn regime met de dag toe. Vooral op internet.

Een blogger plaatste twee dagen geleden een filmpje op YouTube waarin de premier wordt veroordeeld voor corruptie en betrokkenheid bij een terreuraanslag. Een geboeide Poetin zit er in een glazen kooi in een rechtbank zijn vonnis af te wachten. Het filmpje is knap gemonteerd en het lijkt net een echte nieuwsuitzending. Binnen twee dagen werd het 2 miljoen keer bekeken. Het aantal positieve reacties toont hoe zeer het ressentiment jegens Poetin ook online leeft.

Poetin en internet is al langer een moeizaam huwelijk. Het Kremlin krijgt maar geen greep op het net en voor kritische Russen is het een laatste toevluchtsoord. Toen Poetin zijn campagnewebsite opende, waarop burgers beleidsuggesties konden indienen, stond het binnen enkele uren vol met boodschappen als: Poetin, hoepel toch in godsnaam op.