'Overgave werkt aanstekelijk'

Haarlem, 02-12-2010. Beeld van de repetitie van Arthur Miller's "Al mijn zonen" bij de Toneelschuur Producties onder regie van Thibaud Delpeut, met o.a. Leon Voorberg, Marieke Heebink, Janni Goslinga, Alwin Pulinckx en Fred Goessens. Foto Leo van Velzen NrcHb.

Thibaud Delpeut (33), begon vier jaar geleden binnen platform voor talentontwikkelingTA-2 met regies voor de kleine zaal. Met succes: zijn voorstelling Al mijn zonen werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. Nu schuift hij door naar de grote zaal: dit najaar regisseert hij Ibsens Nora (oorspronkelijk Een poppenhuis) en tussen 2013 en 2016 zal Delpeut nog twee grotezaalvoorstellingen bij TA maken. Daarnaast zal TA zijn eigen stichting zakelijk en publicitair ondersteunen. Bij TA wil Delpeut zich gaan richten op Griekse tragedies. „Ik denk erover Euripides en Sophocles te combineren in een Orestes-Elektra-project. In de Griekse tragedie zie ik een grote relevantie voor deze tijd. Het had een rituele functie, waarbij bepaalde ressentimenten in de samenleving werden uitgezweet. Wij keren ons steeds meer af van wat lelijk is in de mens, onvolmaakt, abject. Gehandicapten worden weggestopt, op pedofielen wordt gejaagd, een depressie moet binnenshuis worden opgelost. Terwijl het zo belangrijk is die kanten van de mens ook te tonen. Ik wil onderzoeken wat het ervaren van tragedies kan betekenen in onze tijd.” Het mooiste is, om dat bij TA te doen. „TA biedt de maatschappelijke en artistieke relevantie die ik zoek. En de plek speelt een rol: middenin de stad, middenin de samenleving, met het publiek dat ik zoek.” Een knieval voor een groter publiek zal hij niet gauw maken. „Ik kies geen materiaal dat gegarandeerd een volle zaal oplevert. Maar ik werk met volle overgave, en overgave werkt aanstekelijk.”