Over de haag

Ook nog eens vader (1)

PvdA’er Diederik Samsom, straatcoach en daardoor misschien wel het stoerste Tweede Kamerlid, heeft ook een zachte kant. In Mama Magazine beschermt hij zijn dochter – „iedere man die met mijn dochter uitgaat, is per definitie een grote boef” – en vertelt hij wat de geheimen zijn van een goed huwelijk met een parlementariër. „Ik weet, steeds beter, wanneer de telefoon en de computer uit kunnen.” „Telefoongesprekken voer ik als mijn vrouw naar bed gaat.” En: „Stukken lees ik meestal ’s nachts, dan heeft het gezin er geen last van.”

Ook nog eens vader (2)

Mama Magazine gaat er vol in bij Samsom, ook ex-Greenpeace. Wat doet hij allemaal voor het milieu? Daar gaan we. Hij heeft een hybride auto. Groene stroom. Groen gas. Een geïsoleerd huis. Is vegetariër, net als vrouw en dochter. „En we hebben een manmoedige poging gedaan ecoluiers te gebruiken.” Het mislukte, maar waarom blijft onduidelijk. Het tijdschrift heeft het uitgerekend: de twee kinderen van Samsom zijn samen goed voor 10.000 vieze luiers en 30.000 vochtige doekjes. Conclusie: „Geen kinderen is milieuvriendelijker.”

Thuiswerken maal drie

Prominent in de Volkskrant vanmorgen: GroenLinks dient met het CDA een initiatiefwet in om thuiswerken te bevorderen. Klinkt bekend. In 2009 probeerde GroenLinkser Ineke van Gent het al eens alleen, tevergeefs. Het haalde de krant. In 2010 had ze versterking georganiseerd van CDA-collega Eddy van Hijum. Opnieuw in de krant. De aanhouder wint: ditmaal lijkt er een Kamermeerderheid voor hun idee te zijn.

Kermit de Kikker?

De Muppets zijn terug. In de bios. Bij de Albert Heijn. In de Kamer. PvdA’er Jacques Monasch had wel iets van de mopperaars in de loge bij de Muppets, zei Ineke van Gent. Monasch schoot terug naar de volslanke Van Gent: „Dan zal ik maar niet zeggen aan welke Muppet u me doet denken.”

Wilders in het Catshuis

Geert Wilders mag zijn intrek nemen in het Catshuis. De gedoogpartner schuift over een week of drie aan bij premier Rutte en vicepremier Verhagen voor onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen. Het Catshuis moet voor de nodige rust zorgen. De media kunnen er bijvoorbeeld gemakkelijk op afstand worden gehouden. Voor Wilders is te hopen dat het pand uit de zeventiende eeuw voldoende bereik heeft voor laptop of mobiele telefoon. Henk en Ingrid rekenen op een paar informatieve tweets per dag.

Marks baas is boos

Strijd vanuit New York. Daar wonende expats maken bezwaar tegen het kabinetsplan Nederlanders hun paspoort te ontnemen als ze een nieuwe nationaliteit aannemen. Idee van de PVV. Het aantal ondertekenaars van de petitie blijft stijgen: 20.000, inclusief Antony Burgmans, voorheen Unilever. En dus de oude baas van Mark Rutte.

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.