Oude meester wint simpel in vol Ahoy

Roger Federer of Switzerland serves to Nicolas Mahut of France during their men's singles tennis match at the World Indoor Tournament in Rotterdam February 15, 2012. REUTERS/Paul Vreeker/United Photos (NETHERLANDS - Tags: SPORT TENNIS) Reuters

Roger Federer bereikt de volgende ronde in Rotterdam. Door opgave van zijn volgende opponent stoot hij door naar de kwartfinales.

Rotterdam. Roger Federer heeft zich gisteravond ten koste van de Fransman Nicolas Mahut geplaatst voor de volgende ronde van het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam (6-4, 6-4).Door de opgave van zijn tegenstander in de tweede ronde, de Rus Mikhail Youzhny, stoot Federer direct door naar de kwartfinales.

Gisteravond maakte de organisatie bekend dat Federer (30) vanavond een korte demonstratiepartij tegen de Nederlander Igor Sijsling speelt. Zo kan het publiek vandaag toch vermaakt worden met een optreden van de populaire nummer drie van de wereld.

Federer is na zeven jaar weer terug op het toernooi van directeur Richard Krajicek en zei na zijn gewonnen partij „blij te zijn dat ik mijn titel van 2005 kan verdedigen”. De Zwitser verloor zijn laatste twee gespeelde partijen, afgelopen weekend in de Davis Cup-wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Met Stanislas Wawrinka ging hij onderuit in de dubbel tegen Mike Bryan en Mardy Fish. Zijn enkelpartij verloor hij van John Isner, bekend als de winnaar van de langste partij in de tennisgeschiedenis. In Rotterdam had Federer gisteren weinig moeite met Mahut, de verliezer van die legendarisch lange tennispartij in de eerste ronde van Wimbledon in 2010.

Federer hoefde niet tot het uiterste te gaan in zijn partij. Na afloop was er in een uitverkocht Ahoy een ovationeel applaus van de toeschouwers, onder wie toekomstig SC Heerenveen-trainer Marco van Basten en Feyenoord-coach Ronald Koeman.

De Nederlanders Thiemo de Bakker, Robin Haase en Igor Sijsling revancheerden zich gisteren in het dubbeltoernooi voor hun uitschakeling dinsdag in de singles. Sijsling won met zijn dubbelpartner Thomas Schoorel van de Serviër Viktor Troicki en de Fin Jarkko Nieminen (1-6, 7-5 en 10-8), die dinsdag nog respectievelijk De Bakker en Sijsling in het enkeltoernooi uitschakelden. De Bakker en Haase waren te sterk voor het Poolse duo Mariusz Friestenberg en Marcin Matkowski (7-6, 7-5).

Vandaag komt de enige overgebleven Nederlander in het enkeltoernooi, Jesse Huta Galung, in actie in de tweede ronde tegen Troicki. NRC