Opnieuw reuring over komst imam

Nadat de Vrije Universiteit een lezing van de omstreden imam Haitham al-Haddad heeft afgezegd, heeft debatcentrum De Balie hem nu uitgenodigd. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Al-Haddad, die in Groot-Brittannië woont, de toegang tot Nederland wordt ontzegd. Hij wil nu op eigen gelegenheid naar Nederland reizen om morgen of zaterdag in Amsterdam te spreken.

Hiermee is opnieuw een controverse ontstaan over de komst van een buitenlandse imam met radicale religieuze opvattingen. In december wilde een meerderheid van de Tweede Kamer dat een Marokkaanse imam tegengehouden zou worden bij de grens. Deze islamgeleerde besloot zelf niet te komen.

Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie leidt nu het verzet tegen de komst van Al-Haddad. „Hij mag van mij alles zeggen maar op het moment dat hij oproept tot geweld, gaat hij te ver. Als je uit tolerantie intolerantie mag prediken dan overschrijd je de grens van de vrijheid van meningsuiting.”

Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat Al-Haddad Nederland bezoekt. Ten minste drie keer eerder sprak hij hier. In Groot-Brittannië is de imam ook omstreden, zegt Voordewind. „Hij heeft daar allerlei spreekverboden gekregen. Ook in Engeland willen ze niet dat hij oproept tot deelname aan de gewapende strijd tegen het Westen in Irak, daar zitten nota bene hun eigen militairen.”

PVV, VVD, CDA, SGP en ChristenUnie willen Al-Haddad nu weren, terwijl het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat Al-Haddad niet visumplichtig is en dat hij dus ook geen aanvraag hoeft in te dienen. Als de islamgeleerde geweigerd zou worden dan moeten de ministeries van Binnenlandse zaken of Veiligheid en Justitie daartoe besluiten.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken moet iemand eerst „een actuele en ernstige dreiging vormen voor de openbare orde en veiligheid”. Over Al-Haddad wil het ministerie geen uitspraken doen.

Volgens de VVD „moeten we iemand die oproept tot het haten van Joden niet binnenlaten”.