Omstreden sjeik wil toch naar Nederland komen

De Brits-Palestijnse sjeik Haitham al-Haddad tijdens een bezoek aan Amsterdam in 2010. Foto screenshot YouTube

De Brits-Palestijnse sjeik Haitham al-Haddad is van plan om vrijdag naar Nederland te komen, ondanks dat de Amsterdamse Vrije Universiteit een symposium afzegde waar hij zou spreken.

Een meerderheid in de Tweede Kamer riep minister Opstelten gisteren op om al-Haddad de toegang tot Nederland te weigeren vanwege zijn antisemitische uitspraken uit het verleden. Al-Haddad zou Joden de “vijanden van God en de afstammelingen van apen en varkens” hebben genoemd, en hebben gesteld dat het “noodzakelijk is om joden en christenen te haten”. Hij ontkent dat die uitspraken van hem zijn, zo meldt persbureau Novum.

Al-Haddad, die in Londen woont, weerspreekt niet dat hij voorstander is van invoering van de strenge islamitische wetten van de sharia inclusief lijfstraffen, zoals steniging, voor overspel. Tegenover de NOS nuanceert hij wel dat dat wat hem betreft niet voor westerse landen zou moeten gelden.

Hij zegt begrip te hebben voor mensen die zijn denkbeelden radicaal vinden en wil graag met ze in discussie gaan. Al-Haddad vindt het teleurstellend dat de VU zijn uitnodiging voor het debat heeft ingetrokken na de ophef over zijn komst.

‘Academisch debat onmogelijk’

De Amsterdamse universiteit besloot hierop het symposium van vrijdag en zaterdag af te gelasten omdat “een academisch debat niet meer mogelijk” is. De Brits-Palestijnse sjeik Haitham al-Haddad was uitgenodigd door de Islamitische Studentenvereniging Amsterdam om te spreken over het thema ‘De moslimacademicus in het Westen’.

Onlangs werd ook een lezing die Al-Haddad zou geven op de Londense School of Economics afgeblazen. Hij was uitgenodigd door de Islamic Society van studentenvereniging Student Union. De vereniging besloot, na klachten van studenten over vermeende uitspraken van Al-Haddad, iemand anders uit te nodigen.

Het Centrum Documentatie en Informatie Israël, dat zich in Nederland bezighoudt met de bestrijding van antisemitisme, riep de VU en de islamitische studentenvereniging dinsdag in een brief op al-Haddad geen podium te geven. “Een extremist die zulke haatzaaiende uitspraken doet, kan niet de aangewezen persoon zijn om de meningen van onze toekomstige wetenschappers te vormen”, aldus het CIDI.

Eerder bezoek aan Nederland in 2009

In 2009 bracht Al-Haddad al een bezoek aan Nederland. Toen sprak hij op het Nationaal Islam Congres in Amsterdam. In Groot-Brittannië zelf is Al-Haddad niet zo omstreden, laat onze correspondent in Groot-Brittannië Titia Ketelaar weten:

“In Britse media duikt hij zelden op en helemaal niet als omstreden. Hij wordt vaak aangehaald als woordvoerder van de Islamic Shari’a Council, een rechtbank die sinds 1982 twee keer per week zitting houdt en in civiele zaken uitspraak doet.”

    • Annemarie Coevert