Nu de Grieken eruit zijn, wil eurogroep streng toezicht op bezuinigingen

De Luxemburgse premier en eurogroep-voorzitter Juncker in conclaaf met de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos. Foto AFP / John Thys

Het is van belang dat er strenger toezicht komt op het doorvoeren van bezuinigingsmaatregelen door Griekenland. Dat heeft de voorzitter van de eurogroep, bestaande uit de ministers van Financiën van de eurozone, gisteravond na een telefonisch overleg gezegd.

Griekenland heeft aangetoond dat het de noodlening van 130 miljard euro hard nodig heeft, zei voorzitter Jean-Claude Juncker. Toch zijn extra garanties nodig. Het land heeft er wel goed aan gedaan uit te werken hoe dit jaar nog eens 325 miljoen euro extra wordt bezuinigd, aldus de Luxemburger. Hij zei er op te vertrouwen dat de ministers ‘alle noodzakelijke beslissingen zullen nemen’ in hun vergadering maandag over de noodlening.

De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos zei hier gisteren over dat alle kwesties over het halen van de bezuinigingsdoelstellingen van dit jaar tijdens de vergadering zijn verduidelijkt. Het gesprek ging daarnaast over de politieke en sociale situatie in het land, waar de zware bezuinigingen geregeld hebben geleid tot gewelddadige protesten.

De Griekse regering bereikte gisteravond overeenstemming over hoe Griekenland 325 miljoen aan extra bezuinigingen kan doorvoeren. Een deal daarover tussen de drie Griekse coalitiepartijen was noodzakelijk om het land kans te laten houden op die nieuwe Europese noodlening van 130 miljard euro.

    • Jules Seegers