Noord-Korea feliciteert Kim Jung-il ook postuum zeer uitbundig

Ook de eerste verjaardag na iemands overlijden kan speciaal zijn. In ieder geval wel die van Kim Jung-il. Vorig jaar overleed de ‘Geliefde leider’ van het communistische Noord-Korea. Hij zou vandaag zeventig jaar zijn geworden.

Kim Jung-il (links) en Kim Jung-un op een portret omgeven met rozen ter ere van de postume verjaardag van Kim Jung-il. Foto Screenshot Reuters

Ook de eerste verjaardag na iemands overlijden kan speciaal zijn. In ieder geval wel die van Kim Jung-il. Vorig jaar overleed de ‘Geliefde leider’ van het communistische Noord-Korea. Hij zou vandaag zeventig jaar zijn geworden.

De verjaardag van Kim Jung-il is in het Aziatische land uitgeroepen tot een officiële feestdag: de Dag van de Stralende Ster. Persbureau Reuters maakte van vrijgegeven beelden van Noord-Koreaanse staatsmedia een kort overzichtsfilmpje van de festiviteiten van vandaag.

En de conclusie: de ijzeren discipline bij dergelijke gebeurtenissen is ook het regime van opvolger Kim Jung-un wel toevertrouwd. Nog altijd zijn de militaire parades strak in het gelid en alle bloemen perfect gerangschikt.

Overigens was ook meteen duidelijk te zien dat Kim Jung-un toch echt niet dood is. Die geruchten deden afgelopen vrijdag de ronde.

Noord-Koreanen vieren vandaag de eerste postume verjaardag van Kim Jung-il:

Maar echt jarig ben je natuurlijk pas met een uitbundig vuurwerk om precies twaalf uur ‘s nachts. Het Noord-Koreaanse leger schoot afgelopen nacht aardig wat vuurpijlen de lucht in ter ere van zijn voormalig leider.

Ook werd in een bergwand de naam Kim Jung-il uitgehouwen, plus de tekst “ongeëvenaarde patriot”. En er werd een standbeeld van de ‘Geliefde leider’ onthuld.

Vuurwerk leidde afgelopen nacht de postume verjaardag van Kim Jung-il in:

    • Niels Posthumus