Nigeriaanse onderbroekterrorist krijgt levenslang

Umar Farouk Abdulmutallab op een archieffoto van 28 december 2009, drie dagen nadat hij probeerde een vliegtuig op te blazen. Foto AFP / US Marshals

Umar Farouk Abdulmutallab, beter bekend als de Nigeriaanse onderbroekterrorist, is veroordeeld tot levenslang. Hij krijgt die straf van de Amerikaanse federale rechtbank in Detroit voor zijn poging een vliegtuig op te blazen in 2009.

Abdulmuttallab had eind vorig jaar al schuld bekend. Hij was in Amsterdam aan boord gegaan van een Delta Airlines vlucht op weg naar Detroit met een bom in zijn onderbroek. Er waren 289 mensen aan boord in het vliegtuig.

Nadat hij het explosief probeerde afsteken, werd hij overmeesterd door een oplettende Nederlandse medepassagier, Jasper Schuringa. De bom vatte wel vlam, maar ging niet af.

Interview Jasper Schuringa op CNN na zijn heldendaad in het vliegtuig:

Onderbroekterrorist: bom was een gezegend wapen

Abdulmutallab is de 25-jarige zoon van een Nigeriaanse bankier. Hij zou hebben gehandeld in opdracht van Al-Qaeda.

Tijdens zijn proces zei Abdulmutallab dat hij “een gezegend wapen” bij zich droeg die dag in het vliegtuig. Hij zou ermee alle moslims hebben willen wreken die in het verleden zijn vermoord of slecht behandeld.

Hij gaf toe dat hij was geïnspireerd door Anwar al-Awlaki, de in de Verenigde Staten geboren terrorist en Al-Qaeda-leider die afgelopen herfst in Jemen sneuvelde bij een Amerikaanse aanval.

Abdulmutallab liep bij zijn mislukte aanslag zelf de nodige brandwonden op. Hij heeft geen kans op vervroegde vrijlating.

Abdulmutallab: vandaag is een dag van overwinning

De Amerikaanse rechter Nancy Edmunds:

"Abdulmutallab heeft nooit enige twijfel of spijt geuit over zijn missie. Integendeel, hij ziet die missie als een door goddelijke inspiratie ingegeven missie en missie die nog altijd voortduurt."

Abdulmutallab zei zelf vandaag in de rechtbank:

"Een Moedjahedien is trots om de doden in de naam van God. Dat is precies wat God ons vertelt te doen in de Koran... Vandaag is een dag van overwinning."

    • Niels Posthumus