Nieuwe basketbalheld Lin blijft Amerika verbazen

Zoon van Taiwanese immigranten weer beslissend voor de Knicks.

Rotterdam. Er lijkt geen einde te komen aan het wonderverhaal van de nieuwe 23-jarige basketbalheld Jeremy Lin. Dinsdagnacht besliste de speler van New York Knicks met een driepunter in de slotseconde het uitduel in de NBA bij Toronto Raptors (90-87). De Knicks waren onder aanvoering van Lin teruggekomen van een achterstand van zeventien punten. Het is al het zesde duel op rij dat de Knicks wisten te winnen, vooral dankzij de inbreng van Lin.

Het leven van de jonge basketballer leest als een jongensdroom. Hij is geboren in Los Angeles en groeide op in Palo Alto. Hij is zoon van Taiwanese ouders, die midden jaren zeventig naar Amerika emigreerden. Hij studeerde op de prestigieuze universiteit van Harvard, waar hij van 2006 tot en met 2010 voor het collegeteam speelde. Afgelopen twee jaar zwierf Lin langs diverse clubs, zonder veel succes. Zijn toekomst was onzeker, zo sliep hij een tijdje op de bank bij zijn broer. Eind december dook de 1,91 lange point guard opeens op bij de Knicks, het team uit New York dat het tot voor kort zo moeilijk had in de NBA, de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie.

Hij werd naar New York gehaald om de ploeg in de breedte te versterken. Door blessures begon hij begin deze maand voor het eerst in de basis. Daarna sloeg de ‘Lin-sanity’ toe. De voorheen anonieme bankzitter maakte van de kwakkelende ploeg vanuit het niets een winnend team. Afgelopen vrijdag overklaste Lin zelfs de Amerikaanse superster Kobe Bryant in het duel met de Los Angeles Lakers. De hype rond Lin kent voorlopig geen grens. NRC