Niet te simpel of te zielig

Achtste-groepers huilen niet

Regie: Dennis Bots. Met: Hanna Obbeek, Nils Verkooijen, Eva van der Gucht, Loek Peters.****

Achtste-groepers huilen niet, is het motto van de elfjarige Akkie. Zelfs als haar vervelende klasgenoot Joep haar een bloedneus slaat, geeft de stoere Akkie geen kik. Als ze na een vechtpartij opstaat, voelt ze zich wat duizelig. Dan krijgt ze een bloedneus. Voor de zekerheid maar even langs het ziekenhuis, vindt haar bezorgde moeder. Daar blijkt dat ze leukemie heeft. Vastbesloten de hooligans, zoals haar sympathieke arts ‘Dokter Snor’ de kankercellen noemt, te verslaan. Strijdbaar en vol optimisme ondergaat ze de chemotherapie.

Achtste-groepers huilen niet is de verfilming van het gelijknamige, in 1999 verschenen jeugdboek van auteur en oud-onderwijzer Jacques Vriens, die zijn bekroonde bestseller baseerde op het verhaal van een leerling die leukemie kreeg. De filmversie is geschreven door Karen van Holst Pellekaan.

Aan het begin zit de film dicht tegen karikaturen aan: de opgewekte juf, een meisje met een buitenboordbeugel, een vertederend allochtoon jochie dat stottert en een goedmoedig blond jongetje dat stiekem op Akkie is. Maar als Akkie in het ziekenhuis belandt, wordt de film bewonderenswaardig terughoudend en nuchter. De tranen worden niet uitgemolken, niets wordt versimpeld en de toon is goed: tussen ernst en humor.

    • André Waardenburg