New York op z'n kop door held Lin in NBA basketbal

Er lijkt geen einde te komen aan het basketbalsprookje van Jeremy Lin. De Taiwanees-Amerikaanse speler van de New York Knicks, tot voor kort een anonieme bankzitter van ‘slechts’ 1 meter 91, leidde zijn ploeg vannacht naar de zevende overwinning op rij in de Amerikaanse profcompetitie NBA. Ditmaal werden de Sacramento Kings met 100-85 opzij gezet.

Sinds de 23-jarige speler zijn opwachting maakte bij de Knicks verloor de ploeg geen duel meer. Lin was de afgelopen zes duels goed voor minimaal twintig punten, maar kwam vannacht tot ‘slechts’ tien punten. Toch onderscheidde hij zich wederom met talloze fraaie passes. Lin tekende voor dertien assists, waardoor de Knicks opnieuw zegevierden in hun thuishaven, Madison Square Garden.

Dinsdagnacht besliste Lin met een driepunter in de slotseconde al het uitduel in bij het Canadese Toronto Raptors (90-87). De Knicks waren onder aanvoering van Lin teruggekomen van een achterstand van zeventien punten.

New York, niet verwend door basketbalsuccessen, is in de ban van Linmania. Zijn achternaam is inmiddels een acroniem voor Legend In New York. Lin werd geboren in Los Angeles en groeide op in Palo Alto. Hij is zoon van Taiwanese ouders, die midden jaren zeventig naar Amerika emigreerden. Hij studeerde op de prestigieuze universiteit Harvard, waar hij van 2006 tot en met 2010 voor het collegeteam speelde. Afgelopen twee jaar zwierf Lin langs diverse clubs, zonder veel succes. Zijn toekomst was onzeker, hij sliep zelfs een tijdje op de bank bij zijn broer.

Eind december dook de point guard opeens op bij de Knicks, het team uit New York dat het tot voor kort zo moeilijk had. Door blessures begon hij deze maand voor het eerst in de basis. Daarna sloeg de Lin sanity toe. De vrij anonieme bankzitter maakte van de kwakkelende ploeg een winnend team. Afgelopen vrijdag overklaste Lin zelfs superster Kobe Bryant in het duel met de Los Angeles Lakers.