‘Na diplomarel opnieuw gerommel met cijfers HvA’

In december kwamen met name de Johan Cruyff University en International Business School van de HvA in een slecht daglicht te staan. Foto Flickr / Darko

Na een rel omtrent vermeende diplomafraude kampt de Hogeschool van Amsterdam nu met signalen van misstanden omtrent cijferlijsten. Docenten van de HvA zouden staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra een alarmbrief hebben gestuurd.

De Telegraaf slingerde eind vorig jaar een kwestie aan waarin sprake zou zijn van diplomafraude bij duizend tot vijftienhonderd studenten. De onderwijsinspectie vond daarvoor echter geen aanwijzingen nadat Jet Bussemaker, de rector van de Hogeschool van Amsterdam, een onderzoek instelde.

Uit de nieuwe brief zou blijken dat studenten in plaats van een 1 een 10 op hun lijst kregen. Een 4 veranderde in een 7. Zijlstra heeft naar aanleiding van de brief direct de onderwijsinspectie ingelicht, zo schrijft het ochtendblad. De Inspectie van het Onderwijs laat aan nrc.nl weten dat eventuele signalen hierover zullen worden meegenomen in het nog steeds lopende onderzoek. In het voorjaar moet er een rapport met bevindingen volgen.

Volgens de HvA is de bewuste brief door maar één docent geschreven en is de inhoud niets nieuws. De school zegt reeds in gesprek te zijn met docenten en dat ook in de toekomst te zullen blijven doen.

Het gerommel met cijfers kon volgens De Telegraaf plaatsvinden doordat het op de HvA zou ontbreken aan een centrale administratie van tentamencijfers. Iedere docent kon zijn gang gaan, zo wordt beweerd. De brief is afkomstig uit het docententeam van de faculteit Economie en Management, waar ook de eerder genoemde ‘diplomafraude’ zou hebben plaatsgevonden.

    • Jules Seegers