muziek

Debussy-weekend

Vredenburg brengt dit weekend een eerbetoon aan componist Claude Debussy. Een vernieuwer die gevoel voorop stelde met nieuwe klankcombinaties en harmonieën. Een aantal hoogtepunten van zijn oeuvre worden ten gehore gebracht door onder meer pianist Ralph Raat, harpiste Gwyneth Wentink, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

17 t/m 19 feb. Vredenburg, Utrecht. www.vredenburg.nl

Roosbeef

Zangeres Roos Rebergen staat bekend om haar bijzondere stem, die graag sleept en soms vals lijkt te zingen. De instrumenten van haar muzikanten klinken anders dan bij een doorsnee rockband: gitaren zuchten, marimba’s fluisteren. Tournee t/m 14 apr. www.roosbeef.nl

Portico Quartet

Deze vier twintigers uit Londen hebben een jazzachtergrond, maar laten zich beïnvloeden door de futuristische beats van musici als Flying Lotus, het duo Mount Kimbie en dubstep-producer Burial. De gelaagde, clichévrije electrojazz van het Portico Quartet nestelt zich subtiel in het oor: eerst wat plagend, vervolgens volhardend. Het sprankelende debuut van dit kwartet was al eens genomineerd voor de Britse Mercury Prize. Op het derde album zijn de ritmes licht en veelal repetitief, met erover een warme melodische laag die het verhaal vertelt. De improvisatiestromen tussen saxofoon, toetsen, bas en drums zijn echter minder urgent dan op eerdere albums. De muziek spoelt in rustige golven aan, de echt vernieuwende impact is er minder groot door. Het instrument dat het meest een stempel drukt op de sound is de hang – een kruising tussen steeldrum en klankschaal. Zijn warmlobbige klanken kleuren mooi met de elektronica die creatief wordt ingezet voor het leggen van de sonische soundscapes.

17 feb, Lantaren Venster Rotterdam & 18 feb, Bimhuis Amsterdam. www.porticoquartet.com

De Nederlandse Opera

De Legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja van Rimski-Korsakovs, opgevoerd door De Nederlandse Opera, is en fantasievol sprookje en tegelijkertijd een parabel over onderdrukking en politieke arrogantie. Operachef Marc Albrecht stuurt het Nederlands Philharmonisch en koor van De Nederlandse Opera waakzaam aan in opulente natuurevocaties, imponerende massascènes en broos ensemblespel. Regisseur Dmitri Tcherniakov heeft de intieme begin- en slotakte geënsceneerd in een toverbos van zeldzame filmische schoonheid. De voornamelijk Russische cast met vijftien solisten is uitstekend getypecast. Opvallend zijn de jonge debutanten Maxim Aksenov als Prins Vsevolod en sopraan Svetlana Ignatovich als Fevronja. t/m 1 mrt. Het Muziektheater, Amsterdam. www.dno.nl

Spigt

In haar nieuwe theaterprogramma LAND roept Frédérique Spigt beelden op van galopperende paarden, schurken en desolate vlakten. Met banjo, mandoline en diverse gitaren speelt zij samen met haar muzikanten een combinatie van folk, blues en country.

Tournee door Nederland t/m 15 april. www.frederiquespigt.nl

Jordi Savall

De Catalaanse gambist Jordi Savall wil met zijn in 1989 opgerichte ensemble Le Concert des Nations het ideaal van een verenigd Europa uitdragen, naar het voorbeeld van de ‘gouts réunis’ (de verenigde stijlen) van de Franse barokcomponist François Couperin. Symbolisch is dat het Catalaanse ensemble hier, in de Nederlandse hoofdstad, zowel Parijs, Rome, Leipzig als Londen muzikaal aandoet. Van Bachs Vierde orkestsuite tot La follia van Corelli. Plus de Fransman Marin Marais en Händels voor het Engelse hof geschreven Royal Fireworks. 18 feb, 14.15 uur Concertgebouw Amsterdam. www.concertgebouw.nl