Kortkolom buitenland

Zeker 16 doden door cycloon in Madagascar

ANTANANARIVO. Een cycloon heeft ten minste aan zestien mensen in Madagascar het leven gekost. Dat de autoriteiten van het eiland gisteren gemeld. Onder de doden zijn zes mensen die omkwamen toen een gebouw instortte in de oostelijke regio Alaotra Mangoro. Cycloon Giovanna kwam dinsdag aan land bij Brickaville, 260 kilometers ten oosten van de hoofdstad Antananarivo. Door de hevige regenval en harde windstoten kwamen sommige gebieden in de hoofdstad en elders onder water te staan. Er zijn zeker 754 mensen dakloos geworden. (AP, AFP)

Journalisten vervolgd om foto naakte vrouw

Tunis. In Tunesië zijn drie journalisten gearresteerd wegens schending van de openbare zedelijkheid, zo heeft het Tunesische ministerie van Justitie gisteren bekendgemaakt. Het gaat om de uitgever, de hoofdredacteur en de chef internationale zaken van de krant Attounisia. De krant had een foto afgedrukt waarop de Tunesisch-Duitse voetballer Sami Khedira, speler bij Real Madrid, suggestief poseert met een naakte vrouw. Lezers dreigden het krantengebouw in brand te steken. (AP)

Cameron fel tegen Schotse afscheiding

LONDeN. De Britse premier David Cameron wil uit alle macht voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk uiteenvalt. Voordat hij vandaag naar Schotland afreisde om de regels af te spreken voor een referendum over de eventuele Schotse onafhankelijkheid zei Cameron dat hij zich met „head, heart and soul” zou verzetten. De Britse premier had een eerste ontmoeting met de Schotse leider Alex Salmond, die ernaar streeft dat Schotland in 2016 voor het eerst in 300 jaar onafhankelijk is van Engeland. (AP)

Rusland: verbod op speelgoedprotest

Moskou. De burgemeester van de West-Siberische stad Barnaoel heeft een gepland speelgoedprotest verboden. Lokale activisten hadden voor komende zaterdag een ludiek protest gepland tegen het Russische regime met Legopoppetjes, knuffels, Playmobilfiguurtjes en speelgoed uit verrassingseieren. Zelf hadden ze geen toestemming gekregen om actie te voeren. Maar volgens de Barnaoelse burgemeester mogen ook Legopoppetjes niet demonsteren zonder toestemming – en die hebben ze niet gekregen (een aanvraag werd namens de activisten onlangs ingediend). In provinciesteden was er recentelijk een golf van speelgoedprotesten, omat demonstreren daar veel vaker dan in Moskou verboden wordt. (BBC)