Kortkolom binnenland

Tekort van Rotterdam honderd miljoen lager

Rotterdam. Het tekort van de gemeente Rotterdam in 2011 is bijna honderd miljoen euro lager dan eerder werd gedacht. Vorig jaar werd een tekort van zo’n 120 miljoen euro begroot, nu blijkt daar nog ruim 21 miljoen euro van over te zijn. Dat maakte de gemeente gisteren bekend. De meevaller staat in de voorlopige jaarrekening over 2011. Het tekort is aanzienlijk minder door extra uitkeringen vanuit het Rijk, hogere belastingopbrengsten en extra bezuinigingsmaatregelen. Pas in mei wordt duidelijk wat het uiteindelijke tekort is. Het college waarschuwt dat het dit jaar erg lastig kan worden om binnen de begroting te blijven. (Novum)

Oud-staatssecretaris Ybema (66) overleden

Den Haag. Voormalig staatssecretaris Gerrit Ybema (D66) is gisteren overleden. Ybema, die 66 jaar is geworden, was al geruime ziek. Dat meldde D66 vandaag. Ybema was in het tweede kabinet-Kok tussen 1998 en 2002 staatssecretaris van Buitenlandse Handel. Daarvoor zat hij in de Tweede Kamer. Ybema zat in het verleden ook namens D66 in de gemeenteraad van Leeuwarden. D66-leider Alexander Pechtold herinnert zich vooral het optimisme van Ybema. „Gerrit was een vrolijk mens, zat vol humor. Hij bleef de partij immer trouw en was altijd bereid mee te denken.” (Novum)

Man opgepakt om straatroof met geweld

Amsterdam. Een arrestatieteam heeft dinsdagavond in een woning in Bussum een 22-jarige man gearresteerd. Hij wordt verdacht van het plegen van een aantal zeer gewelddadige straatroven in Diemen en Amsterdam-Zuidoost vorige maand. De straatrover opereerde met een andere man. Er is een tweede aanhouding verricht, maar het is nog onduidelijk of het om de mededader gaat. Eén van de slachtoffers was een 49-jarige vrouw die anderhalf uur onder schot werd gehouden terwijl een van de daders geld van haar rekening probeerde te pinnen. De vrouw, die onlangs in deze krant haar verhaal deed, zegt „blij” te zijn en te hopen „dat het geweld nu stopt”. Na de berovingen werden honderden posters opgehangen. Een tip die binnenkwam via Meld Misdaad Anoniem heeft geleid tot de arrestatie. (NRC)

Boze man blaast eigen flatwoning op

Hoogezand. Een boze man heeft vanochtend een explosie veroorzaakt in zijn flatwoning in Hoogezand. De Groninger zette de gaskraan open omdat hij kwaad was dat hij zijn huis uit werd gezet, meldde de politie. De man meldde zijn daad op het politiebureau. Hij had niet alleen de gaskraan opengedraaid, maar ook enkele kaarsen aangestoken. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend. Bij de ontploffing is niemand gewond geraakt. (Novum)

Laatste fase herbouw zendmast in maart

Hoogersmilde. De herbouw van de zendmast in Hoogersmilde bereikt in maart de laatste fase. Dan wordt een nieuwe stalen mast op de herstelde betonnen voet geplaatst. Dat maakte eigenaar Novec gisteren bekend. De constructie stortte in juli vorig jaar in na een brand. De herstelde mast wordt met ruim driehonderd meter iets hoger dan eerst. (Novum)