Kleinsma in wrange show

Musical

Next to normal

Regie: Paul Eenens. Tournee t/m 9 juni. Info: musicals.nl.****

De moeder is manisch depressief. Ze lijdt aan waanideeën en gedragsstoornissen, ziet nog steeds de zoon die ooit als baby is gestorven en trekt daarmee haar o zo normaal ogende gezinnetje uit zijn verband.

Dat klinkt niet als een doorsneemusical en dat is Next to normal dan ook niet. Wel een musical, er wordt veel in gezongen. Maar geen doorsnee. En toch hebben in dit vaak van clichés vervulde genre componist Tom Kitt en tekstschrijver Brian Yorkey in Amerika er succes mee geoogst. Nu is er een Nederlandse versie, die in de eerste plaats opvalt door Simone Kleinsma. Haar moederrol is een tour de force, waarin ze angstwekkend goed laat zien hoe benauwend zo’n psychose moet zijn.

Next to normal is een intrigerend vlechtwerk van dialogen en songs, op popachtige muziek die effectief laat horen hoe snel de stemmingen bij zo’n bipolaire stoornis kunnen wisselen. In de geserreerde regie van Paul Eenens, die volop ruimte biedt aan de wrange grappen („o dokter, valium is mijn lievelingskleur, hoe wist u dat?”) staan zes geloofwaardige spelers.

Wim Van den Driessche vertolkt de vader die alles goed bedoelt, maar weinig begrijpt. Freek Bartels, Michelle van de Ven en Jonathan Demoor zijn hoogst herkenbare kinderen, en René van Kooten laat als psychiater mooi doorschemeren dat hij het allemaal ook niet zeker weet.

Hooguit laat de balans van de zangstemmen te wensen over, omdat ook de mannen vaak in de hogere registers verkeren. De vaardige viermansband van Jeroen Sleyfer stuwt de musical krachtig voort.

En er is geen lafhartig happy end. Ook dat is bijzonder.

    • Henk van Gelder