internationaal

Thomas Ruff

Overzichtstentoonstelling van fotograaf Thomas Ruff met de werken die hem beroemd maakten in de jaren 80,maar ook recent werk zoals foto’s van Mars die Ruff van de NASA-website plukte en vervormde. t/m 20 mei, Haus der Kunst Munchen, Duitsland. www.hausderkunst.de

Mondriaan/Nicholson

De Courtauld Gallery in Londen heeft een tentoonstelling gebaseerd op het verhaal van de creatieve relatie tussen de beroemde kunstenaars Piet Mondriaan en Ben Nicholson. Tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw waren de twee de leidende krachten van de abstracte kunst in Europa. Hun vriendschap bloeide op toen Mondriaan verhuisde naar Londen in 1938 op uitnodiging van Nicholson waar de twee werkten in een studio in Hampstead, het centrum van de internationale gemeenschap van avant-gardekunstenaars. De tentoonstelling laat zien hoe zij beiden werden gedreven door een diep geloof in het potentieel van de abstracte kunst om nieuwe vormen van schoonheid en de beeldende kracht te tonen.

16 feb t/m 20 mei, Courtauld Gallery, Londen. www.courtauld.ac.uk

Picasso in Londen

De tentoonstelling Picasso and Modern British Art in het Londense Tate Britain onderzoekt de relatie tussen Picasso en Groot-Brittannië. Welke invloed had Picasso op de Britse kunst? En wat betekende zijn beroemdheid voor Groot-Brittannië? Er worden 150 schilderen getoond, waarvan 60 van Picasso.

15 feb t/m 15 jul. Tate Britain, Londen. www.tate.org.uk

ARCOmadrid

Nederland is gastland op de internationale kunstbeurs ARCOmadrid. In samenwerking met het Mondriaan Fonds en de Nederlandse ambassade in Madrid is een uitgebreid programma samengesteld bestaande uit galeriepresentaties, tentoonstellingen, debatten en andere activiteiten met kunst uit Nederland.

15 t/m 19 feb. Madrid, Spanje. www.ifema.es

Müde Helden

De tentoonstelling Müde Helden gaat over de ‘Neue Mensch’ in de 20ste eeuw. Met werk van de Zwitserse schilder Ferdinand Hodler, de Russische schilder Aleksandr Dejneka en de Duitse schilder Neo Rauch. t/m 13 mei. Kunsthalle Hamburg. www.hamburger-kunsthalle.de

Rosemarie Trockel

Deze overzichtstentoonstelling van de Duitse kunstenares Rosemarie Trockel toont werken uit de jaren 80 en daarnaast ook speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte werken. Het geheel beslaat tekeningen, twee- en driedimensionale collages, objecten, installaties, ‘gebreide beelden’, keramiek, video’s, meubels, kledingstukken en boeken. t/m 27 mei, Wiels, Brussel. www.wiels.org